Jan Scherman: Förutsätter att staten säljer sin del i Telia

avJakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Telias köp av TV4 kan komma att påverka svenska tv-tittare positivt, enligt tidigare TV4-chefen Jan Scherman.

Samtidigt tror han att köpet kommer att leda till en ny jätteaffär.

– Staten måste snabbt se till att sälja sin del i Telia, säger Jan Scherman.

En bra affär. Så summerar Jan Scherman, tidigare chef på TV4 och Aftonbladet, nyheten om att Telia köper TV4.

– Jag tror att om lilla Sverige ska ha någon bättre möjlighet att stå emot stora internationella giganter som Facebook, Youtube, Google, Amazon, Microsoft, Apple, så måste man både förnya och omstrukturera, om det är möjligt, hur det ser ut i det svenska medielandskapet, säger Jan Scherman.

Köpet innebär inte bara att Telia får bättre konkurrensmöjligheter, det kommer även innebära positiva saker för konsumenterna, tror Jan Scherman.

– Kombinationen med Telias tv-kompetens, konsumentkunskaper och teknikkunskaper tror jag har förutsättningar att gynna konsumenterna, säger han.

– Nu finns det faktiskt med det nya företaget en ekonomisk kraft som gör att man kan säkerställa viktiga attraktiva sporträttigheter, som då skulle gå till svenska företag och serva svenska tv-tittare. Nu har vi sett en tid hur både Facebook och Amazon gett sig in i sporträttighetskriget, så det här kan bli bra för svenska tv-tittare.

Foto: Ulf Höjer / AFTONBLADET /
Jan Scherman

”Den mest akuta frågeställningen”

Det har tidigare höjts kritiska röster mot affären, då ett köp innebär en statlig inblandning på tv-marknaden – staten äger drygt 37 procent i Telia.

I samband med att Telia på fredagsmorgonen bekräftade att de köper TV4 kommenterade de debatten i ett pressmeddelande.

”Den debatt som föregått dagens besked visar att Telia Company har flera viktiga roller i det svenska samhället. Ett förtroende som företaget tar på största allvar och som även i framtiden kommer att hanteras ansvarsfullt. Telia Company välkomnar därför en konstruktiv dialog kring dessa frågeställningar med ägare och andra berörda intressenter inom politik och samhälle”.

Scherman förutsätter nu att Telias köp av TV4 kommer leda till en ny jätteaffär.

– Ett men är nu att staten snabbt måste se till att sälja sina 37 procent i Telia. Då statens makt över medierna annars blir, tycker jag, oförsvarligt stor. Det är nog den mest akuta frågeställningen. Staten sitter på en minoritetspost som inte kan ha något annat intresse än att vara rent finansiellt. I det här läget bör man snabbt göra sig av med den posten, säger Scherman som tror att en försäljning även ligger i statens intresse.

Scherman: En era är över

Samtidigt som Jan Scherman tror att medieföretag som Telia, Schibsted, MTG och även public service har bättre förutsättningar att konkurrera med jättar som Google och Youtube, menar han att affären är ett bakslag för Bonnier.

– Man säljer ut hela sitt tv-verksamhet. Det blir ett litet rest-Bonnier kvar. Bonniers era som en av nordens och Europas största mediekoncerner ser ut att vara över i och med detta.

Dagens nöjesrubriker 20 juli 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

TV4