Magdalena Graaf får kritik – efter hån mot ursprungsbefolkning

avLinn Elmervik

Magdalena Graaf pudlar efter rasistkritik.

Bloggaren Alexandra Rejsmar bad Magdalena Graafs vän Ann Söderlund att inte benämna amerikanska ursprungsbefolkningen med det kränkande begreppet ”indianer”.

Då ryckte Magdalena in – och svarade med att sjunga barnvisan ”Tio små indianer”.

”Jag ber om ursäkt för mitt vidriga och smaklösa flams”, skriver hon i ett sms till Nöjesbladet.

Bloggaren och youtubern Alexandra Rejsmar, som själv har rötter i den amerikanska ursprungsbefolkningen, hörde av sig till tv-profilen Ann Söderlund efter att ha reagerat på att hon kallade folkgruppen för ”indianer” i podcasten ”Lillelördag”.

Medan Söderlund tyckte att begrepp som n-ordet och uttrycket ”lubba som en jude” borde sluta användas, såg hon inga problem med benämningen ”indianer”.

Det fick Alexandra Rejsmar att reagera.

I ett privat meddelande på Instagram bad hon tv-profilen läsa på om ursprungsbefolkningens historia och det massmord de utsattes för efter européernas ankomst till USA eftersom hon upplevde diskussionen som historielös.

”Varför är inte avrättningen av mitt folk lika illa?”, skriver hon i meddelandet.

1 av 2 | Foto: AGNETA ELMEGÅRD
Magdalena Graaf.

”Osamkligt och rasistiskt”

Till svar fick hon en video från Ann Söderlunds vän Magdalena Graaf.

I klippet tittar Graaf in i kameran med skelande blick samtidigt som hon sjunger några rader ur barnvisan ”Tio små indianer”. Hon publicerade sedan ett inlägg där hon beskrev hur trött hon är på mängden hat i sociala medier.

”Jag har kränkt en folkgrupp. Jag är en vidrig rasist. Hatet stormar! Jag kan tycka att detta blivit en jävla häxjakt”, skrev hon.

Efter videon riktade Alexandra Rejsmar hård kritik mot tv-profilen.

”Två vita, folkkära medelålders kvinnor tycker att det är på sin plats att skicka mig rasistiska hån efter att jag vänligt kontaktat Ann angående vad de sagt i sin podcast om MITT folk. Jag brukar aldrig göra såhär. Men det här var så otroligt osmakligt och rasistiskt”, skriver hon på Instagram.

Lady Dahmer: ”Som att spotta någon i ansiktet”

Alexandra Rejsmar får medhåll av bloggaren och debattören Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg.

– Jag tycker är vidrigt att Magdalena får massa hat, men det är inte henne det är synd om från början. Det hon gjorde mot Alexandra var inte okej. Det är klart att man säger dumma saker ibland, det är en process att lära sig, jag fattar att de blir trötta för de får kritik för allt de säger och gör, och det hade varit okej att de sa: sluta tjata. Men de tog det steget längre och skickade den här videon. Jag förstår verkligen att Alexandra tog illa vid sig. Jag tyckte att det var som att spotta någon i ansiktet, säger hon.

Några timmar efter sina första inlägg bad Magdalena Graaf och Ann Söderlund om ursäkt för hur de bemötte Alexandras kritik i varsitt långt Instagraminlägg. Medan Ann menar att Magdalena tagit hennes telefon för att skämta, uppger Magdalena att hon inte hann läsa meddelandet innan hon skickade videon.

Ber om ursäkt

Alexandra Rejsmar har nu plockat ner videoklippet från sociala medier. Hon vill inte kommentera debatten vidare, men säger till Nöjesbladet att syftet med hennes meddelande till Ann Söderlund inte var att skamma utan att upplysa.

I ett sms till Nöjesbladet utvecklar Magdalena Graaf sin ursäkt:

”Bakgrunden och det olyckliga misstaget skrev jag om i mitt förlåt-svar till Alexandra. Jag gör om och gör rätt. Jag ber om ursäkt för mitt vidriga och smaklösa flams. Det fanns inget personligt mot Alexandra”, skriver hon.

Ann Söderlund uppger att hon och Anitha planerar att reda upp situationen i nästa avsnitt av ”Lillelördag”.

– Jag håller på och pratar med forskare nu och ska försöka göra någonting bra av det här i podden, säger hon till Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM