BLÅSTA

NÖJE

Höll föredrag på kvinnomässor - fick inget betalt

1 av 5 | Foto: FICK INGA PENGAR Amelia Adamo har förlorat 150 000 kronor. "Jag blev rasande när det inte kom några pengar", säger hon.

Flera kända kvinnor har lurats på stora summor pengar av ett bolag som ordnar kvinnomässor.

Tidningsdrottningen Amelia Adamo har förlorat 150 000 kronor.

- Jag är förbannad och besviken, säger Adamo.

Andra drabbade kvinnor är Göran Kropps änka Renata Chlumska, skådespelerskan Sissela Kyle, idrottsstjärnan Magdalena Forsberg och journalisten Alice Bah.

De har alla hållit tal på de konferenser för kvinnor som företaget Conferator anordnat.

Bolaget är skyldigt tidningen Amelia 150 000 kronor för annonser som publicerades i tidningen inför två mässor som företaget anordnade i Göteborg och Stockholm förra året.

- Jag blev rasande när det inte kom några pengar. Inte så mycket för egen del som för de talare som inte fick pengar. De såg ju oss som en garant för att detta var seriöst, säger Amelia Adamo.

Föredrag för kvinnor

Conferator har arrangerat sina populära kvinnomässor i tio års tid. Affärsidén har varit att låta kända kvinnor inom media, näringsliv och idrott hålla föredrag för kvinnor som betalar inträde.

Genom åren har företaget anordnat 500 konferenser med 3 000 talare för 20 000 deltagare, verksamheten blomstrade, bolaget hade som mest runt 20 anställda.

Men förra året försattes bolaget plötsligt i konkurs. I ett brev till dem som Conferator hade skulder till skriver delägaren Peter Alvendal att terrorattackerna den 11 september 2001 drabbade företaget hårt och att inga arvoden därför kan betalas ut.

Sissela Kyle, som talade i både Stockholm och Göteborg, har en fordran på drygt 70 000 kronor. Även Renata Chlumska, Magdalena Forsberg och Alice Bah har gått miste om sina arvoden.

Bolaget har skulder på tre miljoner till över hundra företag och personer.

Ny mässa i maj

Men konkursen hindrar inte Conferator att anordna en ny, påkostad mässa i Stockholm den 23 maj. Det var nämligen Conferator AB som gick i konkurs - nu är det Conferator kompetens som är arrangör.

Under rubriken "kvinnor i yrkeslivet" ska bland andra folkpartiledaren Lars Leijonborg och tv-kocken Tina Nordström framträda.

Några av de drabbade kvinnorna har nu varnat de väninnor och kollegor som engagerats.

- Jag har fått veta att andra inte fått ut sina pengar. Men jag har blivit lovad betalning i förskott och tänker ställa upp, säger ståuppkomikern Anna-Lena Brundin, som ska vara konferencier.

Nattklubbsdrottningen Alexandra Charles är bokad som talare:

- Två personer har ringt mig och berättat att de inte fått betalt för sina insatser. Jag ska nu ta kontakt med Conferator och se vad de har att säga.

Oisín Cantwell