Peter Jihde lämnar TV4 och Nyhetsmorgon

Peter Jihde lämnar Nyhetsmorgon och TV4.

Och går till konkurrenten MTG och TV3.

– Tilde fick veta det i dag. Vi grät en skvätt båda två, säger han om att lämna parhästen och vännen Tilde de Paula.

Peter Jihde, 46, har med sina arton år på kanalen blivit en av TV4:s största ansikten utåt. Men nu lämnar den populära programledaren TV4 och Nyhetsmorgon som han lett de senaste åren. Från och med i vår kommer han jobba för MTG, där bland annat TV3 ingår.

– Det är lite som ”Gudfadern”. Jag fick ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, säger han till Nöjesbladet.

Varför lämnar du TV4?

– Jag tycker väldigt mycket om TV4 och det gör jag fortfarande. Det var emotionellt svårt att lämna något som man gillar så jädra mycket, och framförallt Nyhetsmorgon som är det roligaste jag har fått jobba med under de här herrans alla åren. Men man ska gå när festen är som roligast, Och det är svårt att tacka nej när jag när man får en sådan här möjlighet, säger han.

Det är inte första gången Jihde syns på kanalen. Så sent som i november förra året ledde han Diabetesgalan. Det är också en av anledningarna till att han väljer MTG.

– Det var otroligt proffsigt, TV4 och MTG håller samma proffsighet. Det fanns en ambition och ett driv kring den här sjukdomen, som jag och många andra har, att få jobba fint och informativt kring, som jag verkligen gillade, otroligt sympatiskt. Och det låg till grund när väl frågan kom att jobba vidare med MTG i full skala. Det var en positiv erfarenhet i höstas.

Peter Jihde: ”Handlar inte om lön”

Han kan ännu inte avslöja vad för projekt han kommer att jobba med. Men diabetes, en sjukdom som han drabbades av 2012, kommer vara en av sakerna. Enligt ett pressmeddelande från MTG kommer han jobba både framför och bakom kameran på MTG:s alla plattformar
såsom TV3, Viaplay, Viafree, radio och MTG Sport.

Jihde blir nu kollega med sin lillebror Niklas Jihde, som tidigare bland annat lett sändningarna av hockey-vm.

På frågan om varför han väljer TV3 svarar han.

– Det är utmaningarna med nya projekt som jag inte har testat tidigare. Med min bror, kanske då, och att få göra Diabetesgalan och göra diabetesdokumentärer och att få ta den här kampen nationellt, och även internationellt, med Cristina Stenbeck (instiftare av the Maximus Prize som delas ut på Diabetesgalan) och Anders Jensen (vd MTG).

Blir det en löneförhöjning?

– Jag har haft precis lagom betalt på TV4 och jag får precis lagom betalt på MTG. Det handlar ingenting om lön. Jag har inte ens förhandlat företagen mot varandra, utan det här var ett erbjudande som var så intressant att jag var tvungen att tacka ja.

Under sin tid på TV4 och Nyhetsmorgon har han och kollegan, tillika vännen Tilde de Paula. Att lämna vännen var ett av de tuffaste besluten.

– Det kommer bli sorgligt. Vi funkar väldigt bra professionellt och väldigt bra privat. Så det var de sakerna som jag funderat mest kring, hur det är att inte jobba med Tilde. Men jag har separerat från Niklas Wikegård tidigare och lyckades hantera det. Så jag hoppas jag kan hantera det här också. De är ganska lika som personligheter.

Jihde om att lämna Tilde de Paula: ”Sorgligt”

När Nöjesbladet pratar med Jihde har han just berättat nyheten för Tilde de Paula.

– Tilde fick veta det i dag. Min mamma vet inte ens. Vi grät en skvätt båda två, säger han.

– Vi tycker att det är skitkul att jobba tillsammans och vi har gjort dså många bra och roliga saker. Så det är sorgligt.

Peter Jihde berättar att han fick erbjudet för en vecka sedan, så allt har gått fort. Det är ännu inte bestämt när han gör sin sista sändning på TV4. Tanken är att han börjar på MTG någon gång i vår. Han vill inte berätta hur lång tid kontraktet med MTG sträcker sig.

– Det ska inte bli någon kaos eller kris. Jag finns kvar tills TV4 känner att de har formerat styrkorna. Det blir nog ett tag till.

Peter Jihde säger att det varit ett privilegium att få jobba med TV4 och Nyhetsmorgon. Det är inte första gången han lämnar kanalen. 2001 gick han över till SVT innan han värvades tillbaka 2007. Han utesluter inte en comeback.

– Det är bara tack och bock till TV4, vi kanske ses igen.

Få bästa, roligaste och glittrigaste kollen på Nöjesvärlden - följ Nöjesbladet på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE