DeDe: Det är sabotage

NÖJE

Hon anklagar artisten Martin för att försöka få låten diskad

1 av 5 | Foto: Diskas inte Mitt under en radiointervju i går morse fick DeDe chockbeskedet om diskningshotet. Hennes tävlingsbidrag sprids på internet, men SVT går på hennes linje: hon får vara med i Melodifestivalen då det uppenbarligen rör sig om sabotage.

Artisten Martin Svensson anklagas för sabotage mot kvällens Melodifestival.

Han misstänks att avsiktligt ha försökt diska DeDe Lopez bidrag i tävlingen.

- Inte en chans, säger Martin.

Aftonbladets avslöjande skakar arrangörerna av årets Melodifestival. I går morse hade SVT ett krismöte om DeDes låt "Someone, somewhere, someday".

Orsaken är en ljudfil med tävlingslåten som skickades till Aftonbladet av en uppgiftslämnare. Källan berättade att låten varit möjlig att ladda ner från internet i en vecka och att den även spelats flitigt på flera webbradiostationer.

SVT i krismöte

Enligt tävlingsreglerna får bidragen inte spelas offentligt före Melodifestivalen - annars väntar diskvalificering.

Men i går morse fattade SVT beslutet att inte diska DeDe Lopez.

- Eftersom det sannolikt handlar om ett sabotage och inte en medveten handling av skivbolaget, frias låten enligt tävlingsreglerna, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

De De är både lättad och upprörd.

Mitt under en radiointervju i går morse fick hon chockbeskedet om diskningshotet.

- Det handlar ju helt klart om ett sabotage. Det insåg jag direkt. Och mitt skivbolag ska utreda det här noggrant, säger DeDe.

DeDes och skivbolagets misstankar om vem som ligger bakom sabotaget går i en tydlig riktning. Artisten Martin Svenssons bolag Cap Music har rättigheterna till den inspelning av låten som sjöngs av Nathalie Family.

Men Nathalie diskades från Melodifestivalen för att hon bara var 14 år och uppdraget att framföra tävlingsbidraget gick till DeDe.

Gamla inspelningen

Och det är just inspelningen med Nathalie Family som uppges ligga ute på internet.

- Det är så få som har tillgång till den inspelningen. Och vi vet ju vem som håller i låten. Det är ju Martin Svensson och några till på hans bolag, säger DeDe.

Men Martin Svensson tillbakavisar bestämt misstankarna.

Inget att vinna

- Det är absolut inte vi. Vi har ju absolut ingenting att vinna på att förstöra för låten i tävlingen, säger han.

Melodifestivalens projektledare, Thomas Hall, påpekar att det är allvarligt att sprida en låt utan upphovsmännens tillåtelse - i det här fallet låtskrivarna Mattias Holmlund och Peter Ågren.

- En sån handling kan vara ett brott mot upphovsrättslagen, säger Thomas Hall.

Artister som har blivit diskade

Dan Panas