Hon lättar upp schlagersörjan

NÖJE

Markus Larsson om hur Danny blev schlagerns Axl Rose

Danny är klar.

Men resten?

Tja, den bittre och gamle gubben i mig röstar på Pernilla Andersson.

Foto: Markus och en gris.

Flera dagar innan Melodifestivalen hunnit börja säger schlagerfursten Christer Björkman, i en nätintervju med Schlagerprofilerna, att årets upplaga blir den bästa tävlingen någonsin.

För säkerhets skull bokstaverar vi det en gång till: n-å-g-o-n-s-i-n.

Den skeptiske noterar snabbt att vi pratar om en tävling där Anna Book en gång platsade med ”Samba sambero”. ”Bästa någonsin” behöver därför inte betyda mer än en ostfralla i oktober.

Men när världens samlade presskår – nåja – åter igen träffas i ett konferensrum för att lyssna på den första delfinalens åtta låtar märks en viss nivåskillnad från förut.

Första delfinalen brukar av tradition vara lika kul som bandy.

Men i år når helheten åtminstone upp till skidskytte.

Det är svårt att göra en tvärsäker bedömning utan att ha sett numren på scen, men jag kan inte minnas att nån premiärvecka i modern tid hållit samma klass.

Visst, det finns några låtar som förtjänar att stå med rumpan bar och smaka på rottingen.

Men Le Kids klatschiga ”Oh my God” straffar det mesta som presenterades på fyra veckor ifjol. Och även om receptet är alldeles för billigt för min smak lär Jenny Silvers powerschlager ”Something in your eyes” tilltala vuxna och barn som drömmer om den gamla goda tiden. Låten är så mycket ABBA att man börjar spontanfnissa.

Pernilla Andersson, som för tillfället kör i samma trygga och folkliga fil som Lars Winnerbäck, förtjänar att gå långt. Inte minst för att hennes frispråkiga attityd gör den käcka sörjan mer uthärdlig.

Och ”Idol”-Danny, som slår nytt svenskt rekord i att upprepa ordet ”club”, är den solklara favoriten.

Danny, var det ja. I den vanliga världen, den där Egypten brinner, brukar Danny stå i TV4 tillsammans med två bollkallar och leverera larviga floskler om hemlösa för att få reklam och uppmärksamhet.

Nu meddelar han pressen att han inte gör några intervjuer på onsdag.

I Melodifestivalen får Den Nervöse lustigt nog samma privilegier som Axl Rose.

Några frågor på det?

ARTIKELN HANDLAR OM