’Minuten’ är ett stort hjärnsläpp

NÖJE

Jag har redan skrivit min lista över de sämsta svenska programmen 2010.

Men jag måste be att få revidera den.

För i sista sekunden glider nu ”Minuten” upp som en stor, fet julkalkon.

Nu är det här!

Tävlingsprogrammet för de som tycker att tv-tävlingar som kräver någon form av kunskap eller talang av sina deltagare är på tok för elitistiska!

Söndagsunderhållningen för de som anser att ”Wipeout” är för svårt att hänga med i!

För i SVT:s nya familjesatsning ”Minuten” – som är baserad på det amerikanska formatet ”Minute to win it” – är nivån låg. Riktigt låg.

Och ännu värre: man har tråkigt. Sjukt tråkigt.

Det handlar alltså om ett gäng övertända tävlande, som tävlar i barnkalasgrenar som är nära besläktade med klassikern ”sätt knorren på grisen” (men här heter saker som ”goddag kvastskaft” och ”very good gummisnodd”) – och använder sina 15 minuter i rampljuset till att så att säga ”jobba med publiken”, och ropa ”Vilken fantastisk publik!” och ”Ska jag fortsätta?”, som om de vore världsstjärnor ute på turné.

Detta under ledning av programledaren Peter Settman, som tydligen inte fick nog av att göra dålig tv med ”Elfte timmen” – utan kände sig manad att slumma runt med ännu ett bottennapp, och nu använder sin kännetecknande lättsamma och folkliga humor på absolut sämsta tänkbara sätt.

Det är bortom dåligt, och är det någonting jag redan nu kan säga att jag inte tänker ägna söndagskvällarna åt 2011, så är det att sitta och kolla på vuxna människor som hissar upp nonstop-godis med öronen på två blyertspennor, hoppar omkring med en stegräknare i pannan, och försöker placera en lampskärm på huvudet med hjälp av ett fiskespö.

Herregud SVT – vem var det som fick hjärnsläppet?

Betydligt klyftigare var då utsikten i Canal Plus, där den brittiska miniserien ”This is England ’86” hade premiär.

Serien är uppföljningen på Shane Meadows finfina uppväxtskildring ”This is England”, som gick upp på biograferna 2006, och rekommenderas varmare än varmt.

I kväll blir det ”Drottningoffret” och ”Grotesco” i SVT1.

ARTIKELN HANDLAR OM