Lyft blicken och upptäck nåt nytt med den här samlingen

NÖJE

Höstens hetaste dansbandssamling:

Färska "Dansband collection 3" (Mariann) som släpps senare i veckan.

Med nya låtar med Curt Haagers, Backstage och Barbados.

"Dansband collection" tar nu på allvar över efter den vilande "Aktuell musik"-serien. Den nya serien är inte lika bred, men i god tradition satsar skivbolaget på en välavvägd blandning av outgivet, gammalt och svåråtkomligt material.

Redan öppningsspåret är svårt beroendeframkallande. "När dina vingar bär" är Curt Haagers första inspelning med Git Persson på sång. Hon efterträdde profilstarke Sven-Erik Gissbol förra året och visar sig här från sin starkaste sida. Git Perssons röst är countrymättad och inlevelsefull och rör sig hemtamt i den här halvtemposchlagern inbäddad i piano och Jan-Erik Knudsens nytända blås.

Gwendolyn Päivärintas nya band Backstage debuterar snart på singel. Men redan nu kan man höra ett av singelspåren, "Som en film på bio", på den här samlingen. Det är en modernt producerad poplåt skriven av Dan Fernström och Calle Kindbom. Gwendolyn, som tidigare frontade i Blender, sjunger säkert och avslappnat. Backstage blir en farlig konkurrent till Boogart och Blender.

Här finns också de senaste singlarna med Christina Lindberg, Kindbergs, Casanovas och Lena Pålssons - låtar som ensamma motiverar ett inköp. För att inte tala om Jenny Sahléns monumentalt vackra ballad "Aldrig mer".

Bra att de nu görs tillgängliga för en större publik.

Efter den senaste turbulensen bjuder Barbados på nya, snygga "Allting i din hand". Matz Bladhs är tillbaka med en nyinspelning av nygamle sångaren Göran Lindbergs solohit "Den röda stugan". Erik Lihms fina tolkning av "Främling" är förstås ett toppnummer.

Emil Sigfridssons "Jag ser ett regn" är förtvivlat stark och Martin Nilsson gör en efterlängtad comeback med nya balladen "Flyg iväg", som framförs på hederlig skånska.

"Dansband collection 3" väcker förhoppningar om en ljusnande framtid för svenska dansbandsskivor i frånvaron av "Fame Factory". Så lyft blicken, bröder och systrar - och upptäck nåt nytt!

- Man ska veta vad man är, så att man inte tror att man är nåt annat, sa Jenny Öhlund självironiskt i tv i fredags och visade att hon textat ordet "dansbandssångerska" längs hela vänsterarmen.

Det var länge sen hon var vår egen Candela-Jenny, men det kändes ändå som ett kärt återseende när SVT sände delar av hennes uppmärksammade spelningar med skådespelaren Thorsten Flinck.

Det vore trevligt om Flincka Fingrar, som bandet kallas, ville samla sig till en session eller två i en skivstudio. Efter att ha hört Jenny viska sig igenom "Vildvuxna rosor" - Thorsten Flincks försvenskning av Nick Caves och Kylie Minogues duett "Where the wild roses grow" - och sjunga svensktopp i Björn Afzelius "Du", vill jag ha mer.

Betyget på Vikingarnas nya dvd "Kramgôtt från början till slut" (NMG/TV4) föll bort i recensionen förra veckan.

Filmen belönades med fyra plustecken.

Bäst just nu

Michael Nystås