Vilken nytändning för Sten & Stanley

Sten & Stanley är just nu aktuella med "Samlade tv-hits" (Scranta), som ges ut samtidigt på cd, dvd och vhs.

Redan singelsläppta "Medan jorden går ett varv" är en av sex helt nyinspelade sånger.

Det är en av de starkaste sånger bandet gjort.

Det gick att ana en nytändning hos Sten & Stanley redan när sommarsingeln "Vild och lite galen" kom tidigare i år - även om den inte revolutionerade på något sätt. Men med "Medan jorden går ett varv" känns det som om denna anrika orkester på nytt är att räkna med.

Hovkompositörerna Ann Persson och Björn Alriksson ligger bakom den här oerhört följsamma och lättnynnade schlagern, som är både modernt poppig och traditionell.

När Sten & Stanley framförde den i "Bingolotto" i slutet av sommaren blev reaktionerna omedelbara - mycket säkert beroende på den allmängiltiga texten om allas vår undran inför framtiden: "Jag känner oro här precis som du", sjunger Sten Nilsson med en röst som kryper tätt intill lyssnarens öra.

Jag skrev om Sten & Stanleys dvd-projekt "Samlade tv-hits" redan i en krönika den 19 augusti. Släppet på cd är lite oväntat, men givetvis ett logiskt grepp. Man vill kunna höra musiken i en vanlig ljudanläggning också.

Sen i går finns "Samlade tv-hits" i butik.

Det går bra för Lasse Stefanz just nu. Samlingsdubbeln "Det här är bara början" (Frituna) säljer som smör - 117 000 exemplar i Norden.

Nu kommer även Lasse Stefanz på dvd. Den 20 oktober släpps "Från Österlen till Oklahoma", en fullmatad dvd där stommen utgörs av den uppmärksammade TV4-dokumentären som sändes för någon månad sen.

Dessutom utlovas ytterligare 50 minuter av musik, tillbakablickar och intervjuer.

Sundsvallsorkestern Svänzons släpper i dagarna helt nya singeln "Bilderna av dig" (Happy Music). Jag tjuvlyssnar på några takter på bandets hemsida, www.svanzons.com, och kan konstatera att mina högt ställda förväntningar ser ut att infrias.

Dansbandspop med mjuka kanter och en välskriven text.

Här är en bra samling att lysa upp höstmörkret med: "Dansband Collection 1" (Mariann) funkar mycket bättre nu än när den lite obemärkt släpptes i somras.

Två smäktande ballader sticker ut mest. Direkt efter Grönwalls monumentalt vackra "När du tror att ingen annan vet" ligger Emil Sigfridssons senaste singel "Jag vet att kärleken finns", en svensk version av hans stilrena Disney-ballad "Each precious moment". Calle Kindbom och Stig Lindell har skrivit, och med svensk text blir resultatet tyngre, bättre och mer innerligt.

"Dansband Collection" är Bert Karlssons senaste satsning på en samlingsserie med samma inriktning som den långlivade "Aktuell Musik"-serien. Men för övrigt anser jag att det kommer alldeles för lite ny dansmusik från Skara.

Snart börjar väl regnet av "Fame Factory"-samlingar i stället.

Bäst just nu

Michael Nystås

Publisert: