Tv förstör popmagin

NÖJE

Musik i rätt sammanhang kan få en att göra nya låtupptäckter. Men att höra bra musik i fel sammanhang är förödande. Både för musiken och för ens egen relation till den.

En stark musikupplevelse är när ”Underground” med Broder Daniel spelas i en av slutscenerna i ”Fucking Åmål”. Elin och Agnes går hand i hand ut ur skolan med orden ”nu ska vi hem och knulla”. I bakgrunden sjunger Henrik Berggren ”we don’t care, we don’t care what you say about us”.

Men när Broder Daniel spelades i käcka ”Sommartorpet” i somras blev jag både full i skratt och irriterad. Visserligen var det Anna Ternheims muzakfierade version av ”Shoreline” som komponerade några inredningsporriga bilder på hur du fixar ditt eget lusthus i glas. Men ändå. Broder Daniels subversiva mästerverk underminerades.

Göteborgsduon Tough Alliances elektroniska pop har spelats i både ”Mat-Tina” och i ”FC Z”. Det är kul samtidigt som något i den exklusiva magin hos musiken försvinner. Jag vill bli allsmäktig domare över vilken musik som får spelas var, tack.

Jonna Sima