”Jag var för full och föll i vattnet”

Nu gör Mårten Andersson en show om ögonblicket som kunde ha kostat honom livet

Han var sekunder från att drunkna.

Nu gör Mårten Andersson en humorshow om det destruktiva singellivet – och uppvaknandet.

– Jag var för full och ramlade i vattnet, säger han.

37 år gammal.

Och superpackad.

Efter en festnatt på klubben F12 föll Mårten Andersson av oklar anledning i vattnet sommaren 2012.

Plötsligt kände han hur ”strömmarna drog honom ner i vattnet”.

Där tar humorshowen ”Under ytan – singeln som ville bli stor” avstamp.

– Jag var sekunder från att dö. Det var verkligen ett uppvaknande. Det blir inte tydligare än så. Jag var för full och ramlade i vattnet. Jag var nära att drunkna, säger han.

Mårten Andersson visste att det krävdes en förändring.

”Festerna en flykt”

– Jag började gå oftare i terapi för att försöka förstå varför jag agerat som jag gjorde. Festandet var en del av en flykt från det som var jobbigt i mitt liv. Jag insåg att jag behövde förändra mig. Jag levde inte det liv jag egentligen ville leva. Det är också huvudtemat i showen som jag tror många kommer känna igen sig i.

Vad är det för flykt?

– Mycket bottnar i en tomhet. En tomhet som jag trodde att jag kunde fylla genom kvinnor, alkohol och andras bekräftelse i form av stå på scen, vara med i tv och via sociala medier. Men inget av det hjälper ju på sikt. Bekräftelsen måste komma inifrån. Inte utifrån.

Hur ska du komma undan det under den här turnén?

– För att jag har en mycket större insikt i dag än för två år sedan. Jag har ju länge haft en längtan efter fru och barn men tidigare hade det bara blivit ett försök till räddning. För första gången i mitt liv känner jag att det nog faktiskt kommer att hända en vacker dag.

Turnén har premiär i Örebro den 4 april. Mårten Andersson understryker att showen inte bara är en uppgörelse med honom själv.

Både skratt och gråt

– Folk kommer att känna igen sig massor i showen. När man har sett showen ska man förhoppningsvis ha skrattat så man gråtit. Men också ta med sig något större. En känsla av inspiration och glädje. Då har jag lyckats.

Publisert: