Filip Berg: ”Vi hade kunnat dö”

”Svartsjön”-skådespelaren berättar om dramat under inspelningen

En vanlig shoppingdag i Vilhelmina höll på att sluta i katastrof för skådespelarna i ”Svartsjön”.

Bilen fastnade i en snödriva och mobilerna laddade ur.

– Det hade kunnat gå riktigt illa, säger Filip Berg.

Det blev dramatiskt under inspelningen av den nya tv-serien ”Svartsjön” i mars förra året. Under en ledig dag passade några av skådespelarna på att åka de 18 milen från Borgafjäll till Vilhelmina för att shoppa. Men på vägen hem händer det som inte får hända.

– Vi hade precis kommit upp på fjället när solnedgången kom. Då ville Aliette att vi skulle gå ut och fota men sedan när vi ska åka så har hjulen fastnat i en snödriva och alla våra telefoner dör på grund av kylan, säger Filip Berg, 30.

På vägen där de befann sig passerar man, om man har tur, ungefär en bil varannan timma under dagtid. Men efter klockan 18 blir det om möjligt ännu mer tomt på vägarna.

”Grävde med en galge”

Aliette Opheim, Valter Skarsgård och Philip Oros, som också var med i bilen, reagerade först med att skratta men insåg snart situationens allvar. Panikslaget gjorde de allt för att få loss bilen.

– Vi började med att bara försöka backa och putta på den, men ganska snabbt såg vi att vi bara tryckte ner däcken ännu djupare i drivan. Och efter ett tag började det lukta bränt från växellådan och då tänkte jag att om jag fortsätter mer så kommer chanserna bli ännu mindre att komma loss. Så då började vi gräva med en galge, vi försökte liksom hacka sönder isen. Men det var helt omöjligt att lösa det, säger Filip Berg.

I och med att mobilerna inte hade något batteri kvar trodde Filip Berg att det skulle bli svårt för någon att hitta dem.

– Det är ju 70 mil landskap att genomsöka typ. Så förutsättningarna för att vi skulle bli hittade var helt värdelösa, säger han.

Räddades av ”fulla” tyskar

Men efter bara någon timmes kämpande ser de plötsligt ett ljussken och inte bara en utan tio stora bilar i neonfärger dyker upp.

– Ut kliver 15 tyskar som kör på den här vägen för att de ska testköra någon BMW eller något, varav några var typ fulla kändes det som. Men de lyckas i alla fall dra upp oss på vägen så att vi äntligen kunde köra hem, säger Filip Berg.

Det är först på hemvägen som de på riktigt inser allvaret i vad de just varit med om.

– Jag satt och tänkte att vi hade kunnat dö. Det hade faktiskt kunnat gå riktigt illa, säger Filip Berg.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN