Så blir Kjerstin Dellerts begravning

avMathilde Albinsson

Kjerstin Dellert begravs den 28 mars i Jacobs kyrka i Stockholm.

Operasångerskan var själv delaktig i planerandet kring ceremonin.

– Kjerstin gick ofta in i Jacobs kyrka för att sitta och meditera en stund inför en stor roll på operascenen, säger maken Nils-Åke Häggbom till Nöjesbladet.

Måndagen den 5 mars somnade Kjerstin Dellert, operasångerska och teaterchef, in i närvaron av maken Nils-Åke Häggbom.

– Hon fick den bästa vård hon kunde få mot slutet. Hon hade inga smärtor, ingen ångest. Hon var lugn och fridfull, hon kände igen mig och höll min hand. Det var så bra det kan vara, sa Nils-Åke Häggbom till Nöjesbladet då.

Begravningen kommer äga rum i Jacobs kyrka i Stockholm onsdagen den 28 mars klockan 14.00, vilket Expressen var först med att berätta.

– Jacobs kyrka ligger precis intill operan och i den kyrkan gick Kjerstin ofta in för att sitta och meditera en stund inför en stor roll på operascenen, så där finns det en väldigt tydlig koppling. Därför valde vi den kyrkan.

Kyrkan är dessutom rymlig. Kjerstin Dellert var en omtyckt person och det är många som vill ta ett sista farväl av henne.

Tidigare biskop blir präst

Prästen Caroline Krook, tidigare biskop av Stockholm, förrättar begravningsceremonin. Det finns en tydlig tanke med valet av förrättare också. Kjerstin Dellert var högst delaktig i planerandet kring sin begravning.

– Det var Kjerstins önskan att det skulle vara Caroline Krook. Hon tyckte väldigt mycket om henne, för att hon är så rak, tydlig och vet att förmedla ett budskap till sin församling, säger Nils-Åke Häggbom och fortsätter:

– Det kommer vara fina sångare och fina musiker som uppträder på den här begravningen.

1 av 5 | Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Kjerstin Dellert har gått bort.

Kjerstin Dellert grundade Confidencen, Ulriksdals slottsteater, 1981 och var fram till sin död chef över verksamheten. Nu upprättas en minnesfond, som kommer tillfalla hennes livsverk.

– Det är en minnesfond för Kjerstins gärning av Confidencen. Det betyder att de pengar som kommer in, kommer oavkortat gå till att Confidencens ekonomi ska gå vidare.

Efter ceremonin kommer Kjerstin Dellert, enligt egen vilja, kremeras. Askan kommer spridas på en privat plats, uppger Expressen.

– Jag lever i ett vakuum. Det är så mycket praktiska saker som jag måste göra. Det håller mig distraherad, men hur det blir sedan vet jag inte, säger Nils-Åke Häggbom.

Kjerstin Dellert blev 92 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM