Jon Henrik Fjällgrens liv kan bli film

avFilip Joelsson

NÖJE

Vill stötta utsatta människor

1 av 6 | Foto: Peter Wixtröm
Jon Henrik Fjällgren.

Han är en samisk renskötare med rötterna i Härjedalen och samtidigt en folkkär artist van att stå på de stora scenerna.

Nu planerar Jon Henrik Fjällgren göra film om sitt liv.

– Kanske kan jag få folk där ute att känna sig mindre ensamma med sina problem, säger han.

Jon Henrik Fjällgren, 29, lever inte som de flesta artister gör.

Livet som renskötare kommer alltid i första hand – skivbolagens önskemål därefter.

– De får anpassa sig helt enkelt. Det här är en livsstil, inte ett jobb, säger en nyvaken Jon Henrik Fjällgren när Nöjesbladet når honom en sen eftermiddag.

Den på förhand bestämda intervjutiden, 11:00, fick flytta på sig. Jon Henrik har nämligen varit uppe hela föregående natt på grund av rådande kalvmärkningsperiod, något som med fördel sker nattetid.

– Det är så myggigt på dagarna och för varmt för renarna. Så jag kom väl i säng vid fem i morse, erkänner han.

Tvingas ställa in spelningar

Livet på fjället har slitit hårt på den jojkande talangen, som fick sitt stora genombrott i TV4:s program med nästan samma namn för några år sedan.

I ett par veckors tid har han varit ute till fjälls för att samla in de renar som ska märkas. Processen håller på från tidig morgon till sen kväll, och under perioden finns inte tid för något annat.

– Det här är något man bara måste vara på om man har egna djur, så jag har fått boka av ganska mycket som har med musiken att göra på sistone, säger Jon Henrik.

I dagarna släpptes nya singeln ”Vår framtid”, snart står han på scen framför kungligheter på ”Victoriadagen” på Öland, och någon gång senare i år är det tänkt att ett album ska släppas.

Men Jon Henrik Fjällgren tycks ta allt med ro – renskötseln och artistlivet till trots.

– Det känns skönt att få ut en singel, det var ju ett tag sen sist. Sen har jag ju i princip gjort klart ett helt album, men jag vet inte när det kommer. Det får du fråga mina managers om, säger han.

Vill göra film om sitt liv

Livsresan från barnhemmet i Colombia till livet som svensk-samisk sångare, jojkare och renskötare har varit speciell för Jon Henrik. Uppväxten präglades av mobbing och självmordstankar. Den stora revanschen har skett i vuxen ålder.

Nu planerar Jon Henrik att göra en film om sitt liv.

– Jag har haft idén väldigt länge, men det är inte så lätt att genomföra. Man måste vara psykiskt förberedd på det, tror jag. Det kan ju komma tårar, glädje och skratt. Det är mycket minnen som dras upp, säger han.

Varför en film?

– Det finns så mycket man vill berätta och jag vill stötta andra ungdomar och människor. Kanske kan jag få folk där ute att känna sig mindre ensamma med sina problem. Lyckas jag finna en väg ut kan nog andra göra det också, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM