Proggstjärnan Leif Nylén är död

NÖJE

Blev 77 år gammal

1 av 3 | Foto: Leif Nylén, längst till höger, med Mats G Bengtsson, Tore Berger och Torkel Rasmussen i Blå Tåget.

Leif Nylén, trummis och låtskrivare i proggbandet ”Blå tåget” har dött.

Efter en tids sjukdom avled han, 77 år gammal, skriver DN.
– Jag tycker han var ett geni när det gällde att skriva både låtar och dikter, säger vännen och kollegan Carl Johan De Geer.

Proggmusikern, konstnären och författaren Leif Nylén är död, uppger DN.

Nylén var bland annat känd som trummis och låtskrivare i proggbandet ”Blå tåget”. Till bandets populäraste låtar hör ”Den ena handen vet vad den andra gör”, ”Nya vantarna” och ”På väg till koppargruvan”.

Kollegan och vännen Carl Johan De Geer, 77, beskriver honom som ett mångkulturellt geni.
– Han skrev fantastiskt bra låtar som jag tycker borde blivit klassiker i Evert Taubes efterföljd. Han var en märklig person som gjorde så mycket bra saker. En stor kulturpersonlighet och en väldigt speciell person som jag aldrig kommer acceptera är död, säger Carl Johan De Geer.

Skrev poesi

Under sin karriär ägnade sig Nylén också åt att skriva poesi. Han skrev även romanen ”Bröderna Casey” under synomymen Peter Husberg, tillsammans med P.O. Enquist och Torsten Ekbom.
– Jag tycker han var ett geni när det gällde att skriva både låtar och dikter. Efter att ha slutat på DN som konstkritiker skrev han haikudikter om naturens gång och årstiderna. De var enormt vackra. Han måste ha skrivit hundratals. Sedan fortsatte han att skriva böcker om konst som var väldigt genomtänkta och bra. Jag har en enorm respekt för honom och tycker att det är fantastiskt tråkigt att han är borta.

”Hugget i sten”

De Geer berättar att han tagit många foton på Leif Nylén genom åren.
– De är alltid väldigt speciella för han har en sådan svårtydbar mimik. Han håller inne med det han tänker tror jag. Så har han ett sådant ansikte som man skulle vilja se som hugget i sten på en stor klippa på Västkusten. Han hade en stuga där, säger De Geer.

Han fortsätter med att konstatera att spelningarna för bandet ”Blå tåget” är över.
– Nu kommer Blå Tåget aldrig spela mer. Tre av de ursprungliga sju medlemmarna är döda. Då är det otänkbart, säger han.

Nylén dog under söndagen efter en tids sjukdom. Han blev 77 år gammal, skriver DN.