Skattesmäll – Wistam får betala tillbaka

NÖJE

Får betala tillbaka hundratusentals kronor: ”Lär sig så länge man lever”

1 av 3 | Foto: Sofia Wistam.

Programledaren Sofia Wistam, 50, ska betala ytterligare drygt 200 000 kronor i skatt och skatteböter till Skatteverket efter att hennes deklaration för 2014 har granskats.

– Man lär sig så länge man lever. Jag är bra på att göra tv och sedan måste andra hjälpa mig med det andra, säger hon till Nöjesbladet.

Skatteverket har granskat Sofia Wistams deklaration över beskattningsår 2014 och myndigheten anser att smink, scenkläder, hårvård, sjukvård och taxi som Wistams bolag Proppiversum AB bokfört som kostnader ska istället betraktas som lön.

– Det är alltid surt, men man får tänka att man får bättra sig. Lär sig. Och får råd om hur man gör. Jag jobbar så himla mycket och det är så mycket som jag köper på firman och bara använder inom jobbet. Men det är massor med regler. Lite förvånad blev jag, men det är som det är. Klart att man ska betala och göra rätt för sig, säger Sofia Wistam till Nöjesbladet.

Hon har ifrågasatt vissa delar av Skatteverkets beslut. Men kommer inte att försöka överklaga.

”Svårt med parkeringar”

I korrespondens med Skatteverket kan man utläsa att hon vill kunna arbeta med telefon och bärbar dator och förbereda och summera möten utan störningar under resan, och även transportera sig till målet på snabbast sätt. Därmed behövs taxi.

– Det är många regler som är hårdare än vad jag kanske trodde, säger hon.

– Jag ska bättra mig och få bättre koll över vad det är som gäller. Och det har jag nu. Jag har fört en dialog med Skattverket. Det är ”gör om, gör rätt” som gäller. Och att betala, fortsätter hon.

”Inte avdragsgilla kostnader”

Enligt myndighetens beslut har bolaget bokfört en resa till San Francisco, taxiresor, smink, hårvård och hälsovård.

”Av underlagen i er redovisning har inte framgått att några schemalagda konferenser skulle ha ägt rum, t.ex. kostnader för konferenslokaler. Sammanställningen för genomförandet/schemat för dagarna i San Francisco är för allmänt hållen", skriver myndigheten, och anser att bland annat denna uppgift är oriktig. Man har inte heller redovisat bostadsförmån med korrekta belopp för de perioder som en bostad hyrts ut.

”Kostnader för frisörbesök, hudvård, samt hud- och hårprodukter och dylikt är personliga levnadskostnader, vilka enligt Skatteverkets mening inte är avdragsgilla kostnader i näringsverksamheten och utgör därmed en förmån och anses vara lön för din räkning”, skriver myndigheten.

Hon får betala ytterligare skatt på omkring 212 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!