Mejla

Håkan Steen

Avalanches på WoW förtjänar en stor scen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NÖJE

Vi vet inte så mycket ännu men ändå:

Visst är det kul att The Avalanches är tillbaka?

Med lite tur får vi en ny singel redan i dag.

Årets Way Out West-program har kanske hittills saknat något namn som liksom sprakar, som kan driva upp snack och rykten.

I går kom precis en sån bokning: The Avalanches.

Det australiensiska popkollektivet dök mer eller mindre upp från ingenstans när de hösten 2000 släppte singeln och albumet ”Since I left you”.

Många hade byggt ihop ny musik av samplingar tidigare men få gjorde det lika kul som det smånördiga Melbourne-bandet.

Albumet rymde över 3 500 samplingar men trots alla lån skapade The Avalanches ett sound som kändes igen på ett ögonblick. Ett slags soft glimrande mix av house, disco och hiphop med massor av stråkar och refränger från förr, som centralfiguren Robbie Chater hellre kallade ”uppfuckad pop” än dansmusik.

Låten ”Since I left you” bygger på fraser från ”Everyday” med den bortglömda 60-talsgruppen The Main Attraction. Och när The Avalanches samplade ”Holiday” var det första gången Madonna gav någon tillåtelse att använda hennes musik.

Sedan dess har The Avalanches byggt sin legend på tystnad. Rykten om ett andra album började cirkulera redan 2005, och artister som Jennifer Herrema från Royal Trux och kufmusikern Ariel Pink har avslöjat att de spelat in med bandet. Danny Brown har berättat att han har lagt rap på en ny The Avalanches-låt som heter ”Frank Sinatra”.

Men först nu, när bandet aviserar festivalspelningar och har släppt en lite hemlig ”trailer” på Youtube – där för övrigt Father John Misty dyker upp – finns det skäl att börja tro att ny musik faktiskt är på gång.

Några vakna fans som shazamat sig igenom trailern har dessutom fått träffar på låtarna ”The wozard of Iz” med gruppen Brainz och ”Subways” med The Avalanches.

Brainz är ett namn som The Avalanches brukar använda när de kör dj-set. Och av ett releaseschema framgår det att det i dag ska komma en singel som heter ”Frankie Sinatra” med en grupp som heter just Brainz.

Den första nya singeln på 16 år med The Avalanches kan alltså ha anlänt när ni läser detta.

Men hur tänker Way Out West? The Avalanches ska spela på Bananpiren, som en del av klubbprogrammet. Givetvis bör de omedelbart flyttas till Slottsskogen, för det här kan ju bli en händelse.

UPPDATERING: ”Frankie Sinatra”-singeln släpps natten till nästa fredag, den 3 juni. Den som vill höra ny The Avalanches-musik innan dess kan ringa ett telefonnummer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN