Mumford & Sons

Rockbandet bojkottar Bråvalla efter våldtäkterna

Av: 

Louise Åström

NÖJE

Mumford and Sons tänker inte återvända innan polis och arrangörer agerat

Bandet Mumford and Sons har fått nog.
De kommer inte spela på Bråvalla igen förrän polis och arrangörer agerat för att bekämpa problemen med våldtäkter och andra sexualbrott under festivalen.
– Vi känner oss extremt besvikna, skriver bandet på sin Facebooksida.

Årets Bråvallafestival i Norrköping kantades av flera våldtäkter, sexuella ofredanden och försök till våldtäkter. Efter festivalens sista dag har totalt fem misstänkta våldtäkter anmälts.

Nu tar det engelska rockbandet ”Mumford and Sons”, som gästade festivalen, ställning och meddelar via sin Facebooksida att de inte tänker återvända till Bråvalla innan åtgärder vidtas.
– Vi kommer inte att spela på den här festivalen igen förrän vi blivit försäkrade av polis och arrangör att de gör något för att bekämpa vad som verkar vara en hög siffra av anmält sexuellt våld, skriver de på sin Facebooksida.

De meddelar att de är bestörta och ger sin bild av hur en festival borde vara:
– Festivaler är ett firande av musik och människor, en plats att släppa loss på där man samtidigt ska känna sig säker. Vi känner oss extremt besvikna efter de här hemska nyheterna, skriver bandet.

Flera artister kommenterar

En av de våldtäkter som anmälts ägde rum under den svenska stjärnan Zara Larssons framträdande. Nöjesbladet har tidigare skrivit om hur Zara Larsson via sin Twitter kommenterat händelsen:
””Fyfan för dig som helt skamlöst våldtar en tjej i publikhavet. Du förtjänar att brinna i helvetet”, skrev hon efter konserten.

”Vi gråter”

Bråvalla tycker precis som artisterna som uttalat sig att händelserna är hemska.
– Det är fruktansvärt. Vi gråter och är ledsna. Det är förjävligt att det här ska få inträffa i det moderna samhälle vi lever i. Det här sträcker sig ju längre än festivaler. Det är ett samhällsproblem och kommer fortsätta vara det tills människor slutar ta sig friheter som inte är deras, som kränker andra människors utrymmen och kroppar, säger Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio som arrangerar Bråvallafestivalen.

Han påpekar också att han tycker att det är viktigt att brotten anmäls för att mörkertalet bland våldtagna och sexuellt utnyttjade personer ska minska.

Niklas Westergren säger också att han läst Mumford and Sons inlägg.
– Vi blir ju ledsna när vi läser det, men sexualbrott är tyvärr något som sker på festivaler och samhällen över hela världen.

Finns det någon plan inför nästa års festival för att ta itu med problemen?
– Vi har redan ett säkerhetsarbete som vi tar på stort allvar och jobbar väldigt hårt med. Det här är en stor process som kommer att ta tid att gå igenom. Så vi får återkomma med förbättringar. Kanske behövs det mer vakter vid scenen som kan se och upptäcka saker, säger Niklas Westergren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder i vår med enkel tandblekning hemma - beställ här.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mumford & Sons

Bråvallafestivalen

Sexualbrott

Zara Larsson

Våldtäkt