Petra Mede i ständiga möten med SVT: ”Jag är ett kontrollfreak”

avAndreas Hansson

NÖJE

Så markerar de mot flyktingkatastrofen: ”Så fasansfullt”

1 av 6 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

Det är en månad kvar till Eurovision.

Medan Måns Zelmerlöw varit på ett möte på SVT är Petra Mede i ständiga möten med SVT.

– Jag är lite av ett kontrollfreak, säger hon.

Allt flyter på helt enligt planen.

Medan Måns Zelmerlöw tar det stundande Eurovision song contest med ro har han förstått att parhästen Petra Mede är i ständiga möten med SVT:s team.

– Hon är tydligen på SVT hela tiden, ser man på Instagramuppdateringar där hon sitter med Edward och Daniel. Jag har blivit inbjuden till ett möte hittills, säger han.

– Ja, vi fick ett sms från Måns: ”vafan jobbar ni?”. Jag är lite av ett kontrollfreak, jag gillar när saker är klara i god tid vilket är omöjligt i den här branschen. Jag kanske mer är där och stör egentligen. Tydligen gör jag för stora entréer – och även sortier om jag förstått saken rätt, säger Petra och skrattar.

Vad gör du där?

– Jag pratar med manusförfattarna och de kreativa gänget producenterna och ser var de ligger till nu och så.

Känner du att du skulle göra det också, Måns?

– Nej vi är väldigt olika där, jag känner mig väldigt trygg. Jag tycker om när det är en vecka kvar och man kör fullt ut, jag litar helt på att de gör sitt jobb.

Ska beröra flyktingkatastrofen

De fyller i varandras meningar, Måns kan säga något som får Petras repliker att helt ändra riktning. De unisona skratten avlöser varandra, det mesta de säger har en slöja av ironi över sig. Allvar och skämt flyter ihop, precis som i Eurovision självt.

2013 gjorde Petra Mede en passning mot de ryska antigaylagarna i ett nummer där två killar kysstes. I december kunde Nöjesbladet berätta att årets show kommer att beröra flyktingkatastrofen. Nu börjar det numret ta form.

– Vi lever i en tid som på många sätt är så fasansfull med så mycket lidande. Det präglar ju Europa mycket. Vi touchar det i ett fint dansnummer som kanske kommer att förmedla en strimma hopp i mörkret, säger Petra Mede.

Ni är båda hbtq-kära profiler, Ryssland har fortfarande sina antigaylagar och är storfavoriter i år. Kommer ni att balansera upp det?

– Jag fick mycket frågor om detta i Wien, det buades för varje tolva som Paulina fick då. det är fint att publiken tar ställning mot de lagarna men att Paulina fick utstå det, hon kan ju inte hjälpa att hon kommer från ett land som driver den politiken, det var lite tufft, säger Måns.

– Men nu är ju Ryssland med i tävlingen. Det är klart att vi kan poängtera allt vårt stöd till hbtq-communityt men det finns inte så mycket mer vi kan göra i programmet,säger han.

Petra: ”Tog tid att hitta honom på Instagram”

Eurovision som fenomen kommer få en släng av den ironiska sleven.

Som fördröjningarna i resultatdelen, och de mer udda bidragen.

– Det är ju ofta de numren man kommer ihåg, som ”Djingis Khan”. Sedan finns det hardcorefans som kan allt om vem som vann den deltävlingen i Estland ’87, nördar i ordets rätta bemärkelse, säger Petra.

De blir båda uppvaktade med hjärtan på Instagram från fans som inte förstår de svenska uppdateringar de svarar på.

– Jag är inte någon extremanvändare av sociala medier så det tog lång tid att hitta Måns riktiga konto, det bara kryllar av fankonton.

– Ja, varje land har minst ett, "MånsZelmerlöw_Poland" och så.

– Jaha, jag gick in och tänkte "humm, varför skriver han ’Poland’, ja ja. Ah, 50 följare, ja men då blir jag en till", säger Petra och skrattar.

”Kanske smugglar in honom”

Under våren har Måns jobbat vidare med sin välgörenhetsstiftelse och med en ep som kommer ut med läglig tajming efter Eurovision. Soundet blir som på ”Should have gone home”. I sommar väntar turné i Sverige och Europa som utökas i höst om suget finns.

– Jag älskar att giga i Sverige, men här har jag en ryggsäck, här förväntar sig publiken ”En kväll i juni”. Det gör inte Europa, där kan jag vara den artist jag alltid drömt om.

Petra har varvat familjelivet med dottern Adeleine, 3, med en dramaroll i Felix Herngrens ”Bonusfamiljerna” som sänds i SVT nästa vår. Hon drömmer om fler liknande roller och har fått erbjudanden där kontrakt ännu inte skrivits.

Under förra Eurovision fanns Adeleine med i arenan. Nu kommer hon att stanna hemma i Bromma.

– Det kommer gå bra hon har en fantastiskt bra pappa och mormor och farmor, kusiner och fastrar och mostrar. Hon har ett väldigt stort nätverk.

Måns Zelmerlöws labrador Messi lufsar runt i korridorerna och lapar vatten högljutt ur en vattenskål.

Blir det hund i stället för bebis bakom kulisserna på Eurovision den här gången?

– Jag vet inte om jag kommer få ha med honom i Globen. Jag tror inte det. Men jag kanske smugglar in honom, säger han och skrattar.