Edward Blom kollapsade i panikångest

NÖJE

Berättar i Sommar i P1: ”Har besvär ännu”

1 av 5

Skräcken för att vara ensam knäckte honom.

Edward Blom fyllde sina dagar så mycket att han gick in i väggen och drabbades av en svår panikångestattack.

– Än i dag har jag återkommande besvär, säger han i ”Sommar” i P1.

Han är känd som en glad gourmand.

Men i ”Sommar” i P1 berättar Edward Blom, 45, för första gången om sin panikångestattack som ännu förföljer honom.

Under sina universitets fyllde han ständigt schemat med studier och fester där alkoholen flödade. Allt för att döva smärtsamma ensamhetskänslor.

– Alkohol fungerade på mig som ett extremt lyckotjack. Jag var euforisk, lycksalig, flygande, säger Edward Blom i ”Sommar” i P1.

Föll ihop på jobbet

Vid sitt första stabila jobb som arkivarie kombinerade han därefter festandet med 60 timmars jobbveckor. Under en dag på jobbet föll han ihop.

– Jag fick ingen luft, halsen var helt igensvälld. Jag slet upp slipsen, det snurrar och svartnar. Jag tänker "det var det, nu dör jag" och faller ihop över min kontorsstol.

Han fördes till Cityakuten men skickades hem med två hostmediciner. Efter ett dygn av ångest åkte han själv in till akuten men skickades hem utan hjälp.

”Kändes som att Gud var död”

Som tredje försök besökte han husläkaren som genast diagnostiserade honom med panikångest.

– Vid 33 år fyllda hade jag gått in i väggen. Min husläkare var förvånad över att både Cityakuten och sjukhuset inte förstått det, allt var ju klassiska symptom.

– Flera gånger om dagen kom ångestattackerna, fasansfullt mörker som att sväva runt helt ensam i yttre rymden med en känsla av att allt skapat upphörde och att Gud var död. Skräcken när allt började snurra, luften tar slut, döden grinande i ansiktet.

Träffade hustrun på bankett

Efter en månads sjukskrivning hos föräldrarna på Ekerö lämnade han engagemang i styrelser och föreningar och gick i terapi för att lära sig hantera ångesten.

Efter kraschen kom vändningen. Edward Blom fick jobb i olika tv-program. Vid årets kock-banketten 2010 träffade han Gunilla Kinn. De klickade direkt men separerades av Gunillas jobb som utrikeskorrespondent i USA. När hon kom hem senare under året kom frieriet omgående.

– Med Gunilla kändes allt fullständigt rätt från första början, jag friade efter mindre än två veckor och då hade jag ändå gått och hållit emot lite i flera dagar för att jag inte kunde fria så tidigt. Hon svarade ja efter att ha funderat i fem minuter, säger han i ”Sommar” i P1.

De växlade ringar i New York och gifte sig 2011. Efter tre års kamp fick de sonen Melchoir i maj förra året.

Lider ännu av ångesten

Ännu förföljer dock ångesten Edward Blom.

– Livet skulle aldrig bli detsamma. Under många år kände jag olika grader av ångest varje morgon när jag skulle till jobbet. Än i dag har jag återkommande besvär, mörka skuggor som faller över mitt liv och som jag skulle ge vad som helst för att komma undan, säger han i ”Sommar”.

Till Nöjesbladet berättar han att arbetet med programmet varit påfrestende.

– Det är krävande när att man försätter sig i de här olika tillstånden av glädje och ångest. Man är alldeles svettig efteråt, det känns som att man har gått igenom en mangel både att skriva det och spela in det, säger han.

Fotnot: Sommar i P1 finns att lyssna på här.

ARTIKELN HANDLAR OM