Efter avhoppen från SD-festivalen: Åkessons band spelar

Fler akter har lämnat festivalen

Sommarfestivalen i Sölvesborg har drabbats av fler avhopp.

Nu kliver Jimmie Åkessons egna band in som en av akterna.
– Vi avslutar lördagkvällen, det är jag som sjunger i bandet. Ultima Thule blir vårt förband, säger Marcus Öhrn, musikansvarig på festivalen.

Allt fler band hoppar av den SD-finansierade Sommarfestivalen i Sölvesborg som hålls i anslutning till Jimmie Åkessons sommartal. De senaste dagarna har Black Ingvars, Black Jack, Jan Johansen och Ash R hoppat av festivalen. Musikansvarig för festivalen, Marcus Öhrn, är inte förvånad.
– Det är ju inte många. Det är bara fyra stycken som hoppat av. Totalt kommer 20 akter att uppträda. Jag hade nästan räknat med att det skulle bli så här. När mediedrevet sätter igång blir det svårt för en artist att hålla vad de lovat. Det är inte kul, säger han.

Jimmie Åkesson spelar själv

Marcus Öhrn berättar att de hittat ersättare för avhoppen. Bland annat ska Jimmie Åkessons egna band, ”Bedårande barn” uppträda.
– Vi avslutar lördagkvällen, det är jag som sjunger i bandet. Ultima Thule blir vårt förband.

Enligt Marcus Öhrn är Sommarfestivalen opolitisk.

– Som jag har sagt till alla artister vill jag att den ska vara opolitisk. Vi vill bjuda in alla. Det kommer att vara massor av musik och glädje. Det ska vara som det var förr i tiden, men svensk sommar, kultur och den här folkparkskänslan. Så det är absolut opolitiskt ute på konsertområdet.

Markus Öhrn förklarar artisternas avhopp med att han tror att de får stor press på sig efter att det blivit allmänt känt att de ska spela på Sommarfestivalen.
– Det är inte farligt att spela för SD, men drevet som drar igång är rent av skadligt för en persons psyke. Du måste vara inställd på att stå upp för partiet om du väljer att boka för partiet.

Ändå säger du att festivalen är opolitisk?
– Ja, men någonstans är det så att jag som bokare arbetar och är anställd för SD. Men tanken är inte att vi ska pryda festivalområdet med SD-propaganda, säger han.

Publisert: