Lars Lerin

ABBA-Frida öppnar upp om sorgen efter dottern och maken

Av: 

Linnéa Borgert

NÖJE

I slutet av 90-talet drabbades ABBA-Frida av två tragedier – först dog hennes dotter och året efter hennes make.

I nya SVT-serien ”Vänligen Lars Lerin” berättar hon för första gången om sin sorg.

– En obegriplig sorg. Man känner så där att man inte kan överleva knappast, säger hon i programmet.

I SVT:s nya programserie ”Vänligen Lars Lerin” ger sig konstnären Lars Lerin ut på jakt efter det han saknar mest av allt i livet – vänner. I premiäravsnittet, som sänds på i morgon kväll, träffar han Anni-Frid Lyngstad i hennes hem på Mallorca.

I programmet berättar Anni-Frid Lyngstad att hon har genomlidit flera svåra sorger i sitt liv. Hennes mormor gick bort tidigt, innan ABBA-tiden. Hon var hennes förebild och den som uppfostrade henne, då hennes mamma dog när hon var två år. I slutet på 90-talet drabbades sångerskan av ytterligare två ofattbara sorger.

– Min dotter gick bort -98 och min man gick bort -99, säger hon.

– Då var jag tvungen att ha någonting att tro på, annars hade det varit väldigt svårt att klara av det.

”Jag älskade honom över allt”

Anni-Frid Lyngstads dotter Ann Lise-Lotte Casper dog 30 år gammal 1998 i en bilolycka i USA. Hennes man, prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen, dog 1999 i cancer efter en kort tids sjukdom, 49 år gammal. De gifte sig 1992.

– Ruzzo förändrade mitt liv enormt mycket. Han förde med sig glädje, kärlek och två nya barn, mina styvdöttrar. Han var en fantastiskt underbar, spirituell, rolig människa och jag älskade honom över allt. Så det var självklart en jättesorg att det här skulle drabba oss.

Hon berättar att det var svårt att hitta tillbaka till glädjen i livet.

– Det tog väldigt lång tid. Det tog väldigt många år. Av en obegriplig sorg. Man känner att man inte kan överleva knappast, säger hon.

–Jag har inte pratat om det här på väldigt länge. Det var en svår resa.

”Mitt stöd, min vän och min kärlek”

I dag bor Anni-Frid Lyngstad växelvis på Mallorca och i Schweiz, tillsammans med sambon Henry Smith, greve av Hambleden.

– Henry är nu mitt stöd, min vän och min kärlek på ålderns höst och jag hoppas att det så får vara, man vet ju aldrig, säger hon.

Anni-Frid Lyngstad har varit gift tre gånger. Först med ungdomskärleken Ragnar Fredriksson, sedan med ABBA-kollegan Benny Andersson och slutligen med prins Ruzzo Reuss von Plauen.

– När det gäller männen som jag har delat mitt liv med, jag älskar dem alla, de har varit fantastiska, de har verkligen gjort någonting för mig genom att utveckla mig till den människan jag är i dag. Och som jag faktiskt känner mig ganska stolt över nu för tiden. Men utan dem och deras kärlek så hade naturligtvis inte livet varit vad det är i dag.

Fotnot: ”Vänligen Lars Lerin” sänds i morgon onsdag klockan 21.00 i SVT 1.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

UNIK KARTLÄGGNING: Abbas alla miljarder

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Lerin

Benny Andersson

Anni-Frid Lyngstad

Abba