Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Madeleine blir mamma till pseudotvillingar

Uppdaterad 2015-06-01 | Publicerad 2015-05-31

Och nya mammalivet kan bli en utmaning, enligt syskonexperten

Snart blir prinsessan Madeleine päron åt två knoddar under ett och ett halvt år – så kallade pseudotvillingar. Och nya mammalivet kan bli en utmaning.

– Man får inte glömma bort att det äldre barnet är väldigt litet fortfarande, ­säger syskonexperten Elisabeth Schönbeck till Klick!

Det nya livet som tvåbarnspäron närmar sig med stormsteg för prinsessan ­Madeleine, 32, och maken Chris O’Neill, 40. Parets första barn prinsessan Leonore föddes i New York den 20 februari 2014 och tio månader senare kom nyheten att Madeleine var gravid igen. ”Vi är väldigt glada och ser fram emot att välkomna en ny medlem till vår familj”, förkunnade Madeleine och Chris i ett pressmeddelande.

Att Madeleine är barnkär är ingen hemlighet, inte heller att hon vill ha flera barn.

– Hon har alltid sagt att hon vill ha en stor familj. Självklart har det gått snabbt, men det visar på att de oerhört gärna ville få ett syskon till Leonore, sa Margareta Gotthardsson, hovreporter på Svensk Damtidning, till Aftonbladet när det kungliga gravidbeskedet kom.

Knuffas ner från bröstet

Mormor drottning Silvia avslöjade under ett statsbesök i Finland i mars att Leonores lillasyskon beräknas födas i slutet av juni. Det blir mindre än ett och ett halvt år mellan de kungliga knoddarna vilket gör dem till så kallade pseudotvillingar.

Att syskon föds så tätt kan innebära vissa utmaningar för både föräldrarna och barnen, speciellt det förstfödda, berättar beteendevetaren ­Elisabeth ­Schönbeck som är specialiserad på syskonforskning.

– Den äldre av två pseudotvillingar detroniseras väldigt hårt. Detronisering betyder ”att avsättas från tronen” och i det här sammanhanget handlar det enligt barnpsykologer om att barnet i princip blir nedknuffat från sin mammas bröst och knä när den nya bebisen kommer, säger Elisabeth Schönbeck.

”Kasta inte ner” från skötbordet

Hon råder föräldrar till pseudotvillingar att inte ”kasta ner” det äldsta från skötbordet för att en ny bebis gör entré.

– Man får inte glömma bort att det äldre barnet är väldigt litet fortfarande. Och man ska aldrig jämföra syskon, allra minst tvillingar eller pseudotvillingar, och den lilla får inte bli duktig på den äldres bekostnad, säger hon.

– Många föräldrar tror att de behandlar sina barn lika men undersökningar visar att det inte stämmer utan att föräldrar skäller mest på sitt äldsta barn och ger mer kärlek och uppmärksamhet till sitt yngsta.

Elisabeth Schönbeck har skrivit boken ”Äldst, yngst eller mittemellan” som tar upp hur placeringen i syskonskaran påverkar oss för resten av livet och hur barn utvecklar olika strategier för att få så mycket och kärlek och uppmärksamhet som möjligt av sina föräldrar. Ett storasyskon som får höra att hen är stor och duktig försöker bli ännu större och ännu duktigare, medan lillasyskon ofta får vara ”mammas och pappas bebis” ända upp i vuxen ålder.