Ville göra Bondlåt - nekades

Av: Arne Höök

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu avslöjas namn som Ace of Base och Cash

1 av 3
Johnny Cash provsjöng för ”Thunderball” och Ace of Base var påtänkta för ”GoldenEye”.

”Coldfinger”, sa 007.

Och gjorde tummen ner för Johnny Cash, Alice Cooper och Ace of Base.

Nu avslöjas listan på ­alla artister som ville göra ett Bond-tema - men fick nobben.

Jo, det är sant: Johnny Cash fick provsjunga in en version av James Bond-klassikern ”Thunderball” -sedermera en storhit med Tom Jones.

Blondies variant av ”For your eyes only” fick ge sig för Sheena Eastons.

Ace of Base nobbades i kamp med Tina Turner om ”GoldenEye”.

LÄS VIDARE

Exklusiv lista

Ett inspelat Bond-tema i eget namn är inte bara en snabb väg till riktigt stora pengar - det ger också plats på en av musikvärldens mest exklusiva listor.

I The Week Magazine finns nu hela listan på de ­artister som fått chansen att ta sig in, men rasat platt på den röda mattan – även om inte alla vill erkänna det.

Alice Cooper är stöddigast: han hävdar att hans version av ”The man with the golden gun” egentligen skulle vunnit, men när han levererade en dag för sent valde filmbolaget Lulus version i stället. (Coopers låt gavs ut på albumet ”Muscle of love” 1973)

Föredrog Tina

Svenska Ace of Base skrev ett förslag på låt till ”GoldenEye” (1995), men fick ge sig för Bonos och The Edges förslag med ­Tina Turner vid mikro­fonen. Till uppföljaren ”Tomorrow never dies” (1997) bjöds bland andra Pulp, k d lang och Saint Etienne in - för att alla se sig slagna av Sheryl Crow, skriver The Week Magazine.

Hur Johnny Cash blev påtänkt framgår inte av artikeln. Hans försök (finns på Youtube) hade hämtat en hel del inspiration från gamla westernserier och doftade mer kaktus och vagntåg än Bond - producenterna valde John Barrys ”Thunderball” som ledmotiv, med Tom Jones som sångare.

Jones har själv sagt att han svimmade när han sjöng den långa slutnoten.

Publicerad: