Jureskog leder nytt matprogram: ”Jag är noll Gordon Ramsey”

Tävlar om jobb: ”Helt ärligt lider vi av en kris i restaurangbranschen”

NÖJE

Till våren börjar ”Kockakademin” sändas i TV3.

Johan Jureskog leder programmet – och han vägrar att skälla ut deltagarna.

– Jag är världens gullegris, säger han.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Johan Jureskog vill vara snäll i hans nästa matlagningsprogram.

Under hösten har det nya matlagningsprogrammet ”Kockakademin” spelats in. Tio personer har fått lära sig mer om matlagning och samtidigt tävlat om en åtråvärd provanställning på Johan Jureskogs, 42, restaurang AG i Stockholm.

Han har tidigare setts i tv-programmen ”Kockarnas kamp” i TV4 och ”Världens bästa burgare” i TV3. Nu får han rollen som ”rektor” och det blir ingen skällande Jureskog som tv-publiken får se.

– Jag är noll Gordon Ramsey. Jag har fått många förfrågningar om att göra hårdare program här i Sverige. Javisst, sätt mig i en tävlingssituation där jag bara ska vinna, absolut. Men som ledare är jag världens mjukaste och jag vill ha ut max av mina anställda. Och 2017 går det inte att vara en sur och bitter skrikande chef. Vi måste peppa, säger han.

I ”Kockakademin” blir det ett tema för varje avsnitt och olika gästdomare kommer att bjudas in.

”Kris i restaurangbranschen”

Förhoppningen är att programmet ska göra att fler får upp intresset för matlagning. Men kanske framför allt vill Johan Jureskog att yrket ska bli attraktivt igen.

Han berättar att det är ungefär hälften så många som vill bli kockar nu jämfört med när han utbildade sig för 23 år sedan.

– Helt ärligt lider vi av en kris i restaurangbranschen Ingen vill bli kock längre, säger Jureskog som menar att branschen har blivit tryggare, arbetstiderna är bättre och råvarorna har blivit fräschare.

– Dessutom är Stockholm en av de häftigaste matstäderna i världen och det måste vi fortsätta värna om.

Vill skapa ett pris för ungdomar

Programmet har premiär strax efter årsskiftet. Exakt när vet han inte.

På ett personligt plan har han ytterligare ett mål utöver att programmet ska gå bra.

– Min dröm är att kunna ge ännu mer tillbaka till branschen, att skapa ett pris till ungdomar eller någonting. Det är något jag håller på att jobba med.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV3