Tittare rasar mot ”Svenska nyheter”: ”Hänger ut politiker”

avLeo Pettersson, Linn Elmervik

NÖJE

Tv-tittare rasar mot SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter”.

Efter fyra avsnitt har programmet anmälts elva gånger till Granskningsnämnden.

Tittarna tycker att sverigedemokrater förlöjligas och att en riksdagsledamot hängs ut för sin åsikt om narkotika.

– Jag tänka mig att det finns en viss ovana hos publiken att se ett så pass spetsigt program, säger Thomas Hall, ansvarig utgivare.

På fredagar klockan 22 sänds satirprogrammet ”Svenska nyheter” i SVT1. Komikern Jesper Rönndahl leder programmet i vilket han ”förklarar varför saker är som de är och hur de borde vara”.

Än så länge har fyra avsnitt sänts. På den tiden har elva anmälningar om programmet trillat in hos Granskningsnämnden. Bland annat reagerade flera tv-tittare starkt mot ett inslag om Sverigedemokraterna den 16 mars.

”De mobbade SD utan att de fick stå till svars. Allt som fram kom var rent bedrövligt, och gynnar inte underhållningen i SVT. Lägg ner programmet”, skriver en man i sin anmälan.

”Extremt förlöjligande av ett politisk parti . Det vill säga Sverigedemokraterna. Ett parti blev hånat”, skriver en annan.

”Känner mig oerhört kränkt”

”Programmet strider mot god satir, med en uppsjö av dåliga skämt, personliga utpekanden och bajshumor. Våra folkvalda politiker visas skitande, på toastolar, medan en programledare utan karisma spyr galla och elakheter. Mest på Sverigedemokrater..”, menar en tredje.

”Programmet har som enda syfte att häckla ca 25 procent av Sveriges befolkning. Kände mig oerhört kränkt av denna sörja”, skriver en fjärde.

Andra tittare anmäler programmet för att det ”öppet hånar kvinnor på ett nedvärderande sätt” och för ”felaktig fakta om Nordeas skulder till svenska staten”.

Men de flesta anmälningarna rör ett segment från programmet som sändes den 23 mars. Då berörde Jesper Rönndahl frågan om medicinsk cannabis borde legaliseras i Sverige.

SVT: ”Satirprogram måste få driva”

Flera tittare har anmält programmet då de menar att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Emilsson hängs ut. En anmälare skriver:

”Programledaren använde de sista 5-8 minuterna av programmet till att verbalt smäda en namngiven enskild riksdagskvinna för att hon hade uttalat sitt stöd för en fortsatt restriktiv narkotikapolitik. (...) Programledaren riktade även direkt in i kameran en uppmaning till riksdagsledamoten: ”Vi har mer och kommer inte att sluta reta dig förrän du har ändrat åsikt!” Denna sista kommentar utgör otillbörligt försök till påverkan som gränsar till hot.”

Thomas Hall, ”Svenska nyheters” ansvarige utgivare, håller inte med anmälarna. Han tycker att ett satirprogram måste få kritisera politiker utan att de får möjlighet att svara.

– Som jag ser det har vi inte samma skyldighet att ge replikmöjlighet. Här ingår det på något sätt i kontraktet med publiken att vi inte är ”Agenda” eller ”Aktuellt”. Det är humor om aktuella händelser, säger han.

Därför tycker han inte heller att inslaget om Lena Emilsson är problematiskt.

– Det hon sa var ju ett uttalande och en ståndpunkt hon har tagit inom ramen för sitt uppdrag som politiker. Som ett satirprogram ändå måste kunna göra till en måltavla eller driva en poäng med.

De elva anmälningarna till Granskningsnämnden är inte den enda kritiken mot programmet. I veckan meddelade Friskolornas riksförbund att de funderar på att vidta juridiska åtgärder mot programmet för deras sajt som gör det möjligt att söka till alla friskolor samtidigt.

Rasande föräldrar - här är tittarstormarna vi minns 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM