Nöje

Nakenchock – och skrattfest med Månsson

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Nya Falkenbergsfarsen är kul – men blir för tokig

KLASSKAMP Klasskamp I ”Campa i klaveret” blir det strid mellan överklass- och svenssoncampare.
KLASSKAMP Klasskamp I ”Campa i klaveret” blir det strid mellan överklass- och svenssoncampare.

Årets fars är lite grann de missade möjligheternas föreställning.

Men det blir ändå rätt mycket skrattfest, tack ­vare Claes Månsson och en ”nakenchock”.

Att de som bara har sett dessa föreställningar i TV4 brukar avfärda det som högljudd buskis kan man ha viss förståelse för. I tv-­rutan försvinner samspelet med publiken. Det högt uppskruvade tonläget i spelstilen kommer inte heller till sin rätt.

Vallarnas friluftsteater är mer en helhetsupplevelse. Vacker miljö, man kan äta och dricka gott före föreställningen. 45 000 har ­redan köpt biljetter i år. Och det är en teater med traditioner. Regidebutant (och manusförfattare ihop med Per Andersson och Håkan Klamas) för Vallarnas 16:e fars är Lars Classon – son till Krister Classon, från duon ­Stefan & Krister.

En ny generation. Nya sorters skämt?

Nja, inte riktigt. Att skoja med semesterresor är ju en svensk tradition. Lasse Åbergs filmer, ”Sunes sommar”, ”Vi hade i alla fall tur med vädret”. Här utspelas allt på en camping där arbetarklassparet (Jojje Jönsson, Anna Bromee) klädda i likadana träningsoveraller och med sunkig husvagn, blir grannar med en stilig överklassprätt (Robin Stegmar) med PG Gyllenhammar-dialekt och det allra senaste och dyraste när det gäller camping.

Bättre efter pausen

Som upplagt för skämt kring klassmotsättningarna. Men i stället får vi en rätt ointressant springa-i-dörrar-fars med bara för tokig handling. Där Claes Månsson är med för lite och Jojje Jönsson och Siw Carlsson har roller där de inte alls får utlopp för sin komiska energi.

Efter paus blir det bättre. Mer av Claes Månsson, som campingens bittre och oförskämde ägare. Det är inte bara skådespelarens längd som för tankarna till John Cleese i ”Pang i bygget”. Månsson sätter varje replik klockrent.

Lättköpta skämt

Här finns också kul (om än lättköpta skämt) kring en turist som blivit av med kläderna. Kent Vickell är väldigt bra på att vara naken på ett roligt sätt i stort sett ­hela tiden.

Tråkigt är det inte. Men det hade kunnat vara bra mycket roligare.

Campa i klaveret – en hejdlöst rolig husvagnsbuskis

Betyg: 3 av 5 plus

Vallarnas Frilufsteater, Falkenberg. Regi: Lars Classon. Med Claes Månsson, Kent Vickell, Anna ­Bromee, Jojje Jönsson, Robin Stegmar, Siw Carlsson, Emmi Christensson. Publik: 1 650 (utsålt). Spelas fram till och med 12 augusti.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter

Dentway

Publisert: