Svenskt basketproffs är unik idrottshistoria

Foto: Jonas Jerebko till höger, är något så unikt som ett basketproffs i USA.
NÖJE

Genom åren har Jonas Jerebko ondgjort sig över att basketsporten får för lite utrymme i svenska medier.
Som sommarpratare hade han chansen att öka intresset – men tog den knappast.

Foto: Jonas Jerebko.

Basketstjärnans berättelse påminner om den vi hörde från fotbollskometen John Guidetti. Det handlar om drömmar, viljan att bli bäst, gå sin egen väg, avsky att förlora och behovet att överbevisa en tvivlande omgivning.
Inget unikt för idrottskillar och idrottstjejer, rent av en förutsättning när konkurrensen är så hård att talang och hård träning inte alltid räcker.
Men medan Guidettis uttryckssätt för tankarna till en ung Zlatan Ibrahimovic påminner Jerebko mer om en ung Henrik Larsson – bjud på så lite som möjligt. Inte mycket sticker ut, ännu mindre att minnas.

Är unik i Sverige

Om Jerebko menar allvar med att "sälja sporten" i den internationellt svaga basketnationen Sverige kunde han kanske tagit mer hjälp av "Sommar"-redaktionen.
– Det är fler människor som har gått på månen än svenskar som spelat i NBA, säger Jerebko i en träffande beskrivning av hur unik han faktiskt är i vår idrottshistoria.
Mycket kretsar kring draften 2009 där han valdes i andra rundan av Detroit Pistons och vi förstår storheten i ögonblicket. Vidare följer vi med under de olika karriärval som skrivit Kinna-sonens framgångssaga: det trygga surret från ljusrör i en inomhushall i Luleå framför ett sexårskontrakt i flashiga och proffsiga Real Madrid. Ett överraskande val av italienska Angelico Biella där han lär sig att inte stressa vid middagarna.

Räckte en bra bit

Ett uppmuntrande brev från Patrik Sjöberg i samband med den tunga hälseneskadan. Att något av det jobbigaste med att vara 206 centimeter är att inte få åka alla attraktioner på nöjesparken. En sympatisk slutkläm om engagemanget för basketungdomar i Detroits utsatta delar.
Mycket mer blev det inte den här gången, även om det säkert räckte en bra bit för många svenska basketfans.

ARTIKELN HANDLAR OM