”Mina sånger har många liv”

NÖJE

Aftonbladet träffade Bruce Springsteen

Efter soundcheck i Globen tog ”The Boss” emot pressen.

Framme vid scenkanten, omgiven av sina kompmusiker i The Seeger Sessions Band berättade Bruce Springsteen om varför han gör årets turné.

Foto: Bruce Springsteen under måndagskvällens konsert i Globen.

Om folkmusiken på Pete Seeger-plattan:

– När de låtarna skrevs fanns inga cd-spelare, ingen inspelningsutrustning. Deras enda sätt att överleva var att någon annan sjöng dem. Därför var de tvungna att vara ”catchy” och lätta att komma ihåg. Folk hör låtarna en gång och sedan ”bom!”. De är som ett virus.

”Musik ska vara ett ständigt äventyr”

Med Pete Seeger Sessions Band har Bruce Springsteen arrangerat om några av sina klassiska rocklåtar i nya versioner – till exempel ”The River” och ”Atlantic City”.

– Sångerna jag skrev från början har många liv. Det är bara att gå ut och söka efter dem och det är precis vad det här bandet låter mig göra. Jag får återuppleva känslan jag fick när jag en gång skrev dem. Musik ska vara ett ständigt äventyr.

Minns Vietnamkriget

Pete Seeger själv var en del av den politiskt engagerade folksångarrörelsen i USA, och när Bruce Springsteen lånar hans namn till sitt eget projekt så är det knappast en tillfällighet. ”The Boss” blir mer och mer konkret i sitt engagemang ju äldre han blir. Han sjunger sånger som skrevs om Vietnamkriget, men som passar lika väl in i det krig USA utkämpar i dag.

– Dagens samhälle handlar bara om nu, nu, nu. Men den som inte kan sin historia upprepar samma gamla misstag, med en viss variation. Det är precis vad som händer i Irak nu. Jag växte upp under Vietnamkriget och det känns som deja vu.

– Det försöker vi kommunicera med de här sångerna.

Daniel Wiklander, Björn Solfors