Ekomodet är hippt igen

NÖJE

– Men den här gången handlar det inte om grå linneplagg

1 av 3
Klänning från H&Ms nya ekologiska kollektion.

Att ekologiskt mode bara är linnekläder, torrt och trista färger är långt ifrån sant. Nu kommer en utställning om specialdesignat ekologisk Haute Couture för första gången i världen att ställlas ut på Svensk Form i Stockholm.

Fair Trade heter modeutställningen som får världspremiär på modemässan Style at Stockholm i februari.

Tanken med utställningen är att visa att ekologiskt inte behöver vara tråkigt mode, det kan också vara trendig Haute Couture.

– Det är också kul att visa att mode inte bara behöver vara yta, utan att det också finns ett samvete i modeindustrin. Allt som designats och producerats till utställningen har gjorts i enlighet med Fair Trade och allt material är ekologiskt framställt, säger Chicie Lindgren, projektledare på Style at Stockholm.

I utställningen ingår några av Sveriges hetaste designers, till exempel Lovisa Burfitt, Vond och Anja H. Varje designer medverkar med två olika uppsättningar var.

– Snacka om att fördomar mot ekologiska plagg rivs ner, det är jätteläckra plagg, lovar Chicie Lindgren.

Rätt i tiden

Utställningen kommer helt rätt i en tid då klimatförändringar och miljöförstöring är ett hett ämne.

Även Hennes & Mauritz vill visa att de är medvetna. I mars börjar de sälja en ny kollektion av ekologisk bomull.

– Det känns viktigare än någonsin att tänka i hållbara banor, både när det gäller tillverkning och konsumtion, säger Katarina Kempe på H&M.

Märker ni av en efterfrågan från kunderna efter ekokläder?

– Miljövänliga produkter tycks ligga i tiden och då vill vi kunna erbjuda det, men att vi använt oss av ekologisk bomull i våra plagg är inget nytt. Tidigare har vi dock främst blandat små mängder ekologisk bomull i barn - och babyplagg, säger hon.

Mest trendmedvetna som är intresserade

Även Lotta Ahlvar, VD på Svenska Moderådet tycker att det ekologiska modet är tillbaka.

– Ja och framför allt så är det yngre designers som är intresserade. Det snackas mycket om ekologi och begrepp som fair trade, fair made, filantropi och recycling.

Hur stort är intresset från kunderna?

– Den stora konsumentmassan är inte riktigt där än. Folk står knappast i kö för att köpa ekologiska kläder, utan det är mest de som är pålästa och trendmedvetna som är intresserade hittills.

Hur skiljer sig dagens miljömedvetna mode från det ekomode som var populärt för drygt tio år sedan?

– Tidigare var det mer en look som bestod av beiga kläder och linne. Nu ser man inte att kläderna är ekologiska på samma sätt.

Lokalt producerat är inne

Lotta Ahlvar tycker att miljötänket och ekotrenden märks i andra områden än modebranschen också.

– Ja, inom modet är det lite samma trend som i restaurangbranschen. Där är det också väldigt inne med lokalt producerade råvaror och det finns en liten klick av medvetna människor som är benägna att betala lite mer för sådana produkter.

Bomull är den mest besprutade grödan i världen

Läs mer:

Nina Johansson, Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode