Josefin Crafoord i lång exklusiv intervju om fiaskot, kärleken, bröllopsklänningen – och sin rumpa

Hösthimlen lät vänta på sig i år. Men för Josefin Crafoord har det varit molnigt ett tag.

Fiaskot med ”Fling” har plötsligt gjort henne arbetslös. Nu vill Josefin ut och resa för att hämta nya krafter.

Och gifta sig.

Början av september. Nya dejtingprogrammet ”Fling” har precis haft premiär – och kritiken är massiv. När jag träffar programledaren Josefin Crafoord visar det sig att hon tar sågningarna med ro.

– Äh, hallå, se humorn i det liksom. Gubbarna, TV-recensenterna gillar ju inte sådana här program, säger hon.

Någon vecka senare läggs ”Fling” ner. Och jag talar med Josefin igen. En lite deppigare Josefin. Som har jobbat med TV i 14 år, men aldrig varit med om något sådant här förut.

– Först när jag fick reda på det så tänkte jag ”Men gud vad händer nu? Nu ställs allt på ända, nu kan jag lika gärna gräva en djup grop och hoppa ner”. Det var verkligen så jag kände – nu är det kört, säger Josefin.

Men sedan tänkte hon lite till. Och ryckte upp sig.

– Antingen knäcker det en eller så blir man mer "Amen nu jävlar", säger hon.

Spikrak karriär

Året 1992 klev Josefin ut i rampljuset för första gången, som programledare på lilleputtkanalen ZTV och då med efternamnet Leffler. Sedan dess har karriären framför kameran gått spikrakt uppåt, med jobb på både TV4 och TV3.

Nu är framtiden plötsligt osäker. Kanske stannar Josefin på TV3, kanske byter hon kanal.

– Om fyran hör av sig och har en rolig idé så är det naturligtvis jättevälkommet. Men vi får se vad som dyker upp.

Att det är väldigt stor skillnad på att jobba på en liten kanal och en stor, rikstäckande har hon fått lära sig - den hårda vägen.

– Om man jobbar på ZTV kan man stå och gapa och skrika om vad som helst – och ingen bryr sig. Säger man däremot pip på TV4 så är det skandal.

Tyckte synd om Tone

Som när Josefin kallade SVT:s hallåor för kärringar. Eller när TV4:s meteorolog Tone Bekkestad poserade lättklädd i tidningen Slitz. Stormar i vattenglas, enligt Josefin.

– Jag tyckte synd om Tone och att det var onödigt att hoppa på henne. Det är klart att man kan fråga sig varför hon gjorde det, men det får stå för henne. Hon blev väl smickrad eller nåt. Men Tone borde göra fler skandaler, tycker jag. Hon är en rolig skandaltjej.

Själv har Josefin lyckats undvika de svartaste rubrikerna.

– Det är tur att jag har familj och barn, annars skulle jag väl bara vara ute och festa och vara full och göra skandal dygnet runt - för det är ju så roligt, säger hon.

Så träffade hon sin kille

Nu har Josefin lett två dejtingprogram de senaste åren, Paradise Hotel och Fling. Lite smålustigt kanske, med tanke på att hon själv bara haft en ordentlig dejt i hela sitt liv – den med nuvarande sambon, skådespelaren Martin Aliaga, 35.

– Jag tyckte det var jättekonstigt. Har jag träffat killar tidigare så har det alltid varit ute på fyllan på nån fest och sedan har man bara blivit ihop nästa dag. Och så är det klappat och klart! Men jag och Martin bestämde en tid och en plats. Tog en fika och en sushi och ett glas vin - och åkte vi hem var och en till sig.

Dagen därpå träffades de igen och sedan dess har Martin och Josefin varit tillsammans. I januari 2005 föddes sonen Charlie. Och livet som singel är inget Josefin saknar.

– Jag är så glad att jag hade mina år då jag röjde runt och träffade tusen olika killar. Varannan vecka hade jag Roderick och var mamma 100 procent och varannan vecka var jag som värsta partymostret. Nu har jag gjort det och är klar med det. Jag har inget behov av det längre.

Försoningssex inget för Josefin

Josefin berättar att hon och Martin är väldigt lika.

– Vi är båda ganska känsliga och kräver rätt mycket uppmärksamhet, men vi är också bra på att ge varandra det. Jag gillar verkligen mycket fysisk kontakt, pussar och kramar, och skulle aldrig klara att vara med en kille som är uppslukad av sitt jobb dygnet runt.

Vilken är din sämsta sida som partner?

– Ibland kan jag vara lite klantig, lite okänslig. Jag tänker mig inte för och kan säga saker som kan såra, fastän jag inte menar att göra det. Men det här är nåt jag jobbar på.

I början av Josefins och Martins förhållande blossade bråken upp, oftast på grund av enkla missförstånd. Men numera är deras hem relativt grälfritt.

– Om någon av oss hade tyckt att det var bra med lite passionerat bråk och sen lite försoningssex, då skulle det aldrig funka. Kärleken dör om man ska hålla på att bråka. Jag har varit i ett sådant förhållande och det är inte bra för nån.

Hur gör ni för att hålla liv i kärleken då?

– Vi har blivit ganska bra på det där. Vi kör en varannnangångsgrej - jag kanske fixar barnvakt och bokar bord och så kanske vi går på någon konsert efter middagen eller bara myser och tar in på ett hotell. Och sen nästa gång så är det hans tur.

Det verkar fungera. Förhållandet är inne på sitt tredje år och nu är Josefin redo för bröllop.

– Ja, jag tjatar ju lite på min kille ibland. Jag vill ju gifta mig, jag tycker det vore kul. Men det är ett projekt. Jag vill inte bara gifta mig i rådhuset. Jag vill ha stor fest.

Vad säger Martin när du tjatar?

– Han säger ”men det är klart, det kan vi göra – nån gång”. Vi har ju redan skaffat barn och det är typ det största man kan göra ihop. Men jag tror att vi kommer göra det, om fem år kanske. Då ska det satsas rejält.

”Man ska synas ordentligt!”

Faktum är att fashionistan Josefin redan väver drömmar om sin brölllopklädsel.

– En kort, liten fluffig klänning, som slutar ovanför knäna med ballerinakjol, säger hon och tecknar i luften.

Det händer något med Josefins blick så fort ämnet rör kläder. Mode har så länge hon kan minnas varit ett megaintresse.

– Det finns alldeles för få glamorösa progamledare i Sverige, det ska vara så netonat och basic. Jag tycker att ska man synas i tv så ska man synas ordentligt! säger Josefin.

Josefin skulle gärna vilja leda en egen talkshow, där hon fick intervjua spännande människor som Kate Bush, Amanda Lepore och David LaChapelle.

– Jag vill göra ett eget roligt och riktigt coolt program med mycket karaktär, humor och personlighet, säger hon.

Men just nu är kalendern ganska tom. Josefin ska vara bisittare i ”Lantz” i P3 ett tag framöver.

Och resa.

– Nu har jag hela hösten på mig att göra grejer. Jag vill åka till New York och bara går runt och uppleva och sedan komma hem med nya krafter. Som en inspirationsresa.

7 sköna frågor

Olivia Svenson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN