Mode

"Jag uppfann en egen gravidbyxa"

NÖJE

Cecilija tröttnade på att frysa om gravidmagen

Snickarbyxor är inte längre det enda byxalternativet för gravida kvinnor. Cecilija saknade en riktigt bra gravidbyxa så hon designade ett par själv.

När Cecilija Simic var mammaledig kände hon sig alltid kall och frusen. Hennes byxor gled ofta ner under magen vilket irriterade henne så pass mycket att hon en dag satte sig ner för att sy en byxa som skulle passa under hela graviditeten och som kunde hålla henne varm. Resultatet blev så bra att byxan nyligen vann Stockholms uppfinnares stipendium och idag säljs den i flera butikskedjor.

Men varför ingen kommit på idén om en lång tubformad gravidbyxa tidigare har hon ingen aning om.

– Jag tror att det handlar om det gamla traditionella sättet att se på gravida kvinnor. Mammakläder har designats bara för att dölja magen och modedesigners har inte varit motiverade att designa mammakläder. Det var inte coolt att designa mammakläder tidigare. Dessutom så är det männen som styr - eller gjorde det i alla fall titidigare, men tack och lov börjar vi kvinnor ta mera makt i samhället. Nu bestämmer vi mer och vi vill ha snygga, bekväma mammakläder. Och vi vill visa våra magar.

Hur tycker du att gravidmodet förändrats de senaste åren?

– Mammakläder har förändrat jättemycket. Från obekväma byxor och långa stora tröjor till tajta, moderna och praktiska kläder. Fast jag tycker fortfarande att mammakläder ligger efter vanliga kläder i utvecklingen, säger Cecilija.

Vad styr gravidmodet?

– Precis som vanliga kläder så tror jag att det styrs av de stora kända modeföretagen. När ett stort och känt företag kommer med nya moment för vanliga kläder så brukar det ta ett år innan det märks i butikerna. För mammakläder tar det ännu längre tid, två år kanske.

Vilka plagg tycker du är sämst utvecklade för gravida?

– Jag tycker att alla plagg för gravida kommer att utvecklas mera i framtiden. Det känns som om folk som designar mammakläder inte känner till de förändringar som sker i kvinnornas kroppar när de väntar barn. Men med nya mammor kommer nya behov och då kommer nya grejer också.

– Nu har jag precis designat en ny sorts amningströja - en tröja som jag hade behövt när jag ammade mina barn. På den tiden köpte jag några tröjor som jag inte gillade eftersom de var opraktiska och eftersom de efter en tid såg slitna ut. Min tröja har en lite annorlunda funktion än de redan kända amningströjorna men jag kan inte berätta så mycket om funktionerna och utseendet eftersom jag just nu söker patent på den.

Läs mer:

Anna Swantesson

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode