Dalarnas tidningar bryter samarbete med ”Peace & love” – på grund av Kartellen

Kartellen går inte ihop med demokrati och människors lika värde.

Det tycker Dalarnas tidningar, som slutar sponsra festivalen ”Peace & love” – där hiphop-gruppen ska spela.

– Det är mycket droger och kriminalitet kring dem, säger Peter Holmbom på DT.

I sommar återuppstår ”Peace & love”.

En av akterna som bokats till festivalen är gruppen Kartellen, som bland annat ligger bakom den omsusade hitlåten ”Svarta duvor & vissna liljor”. 

Inte okej, tycker Dalarnas tidningar, som sponsrar festivalen. Nu bryter de samarbetet.

– Kartellen går inte ihop med vår sponsringspolicy. Den bygger på värderingar om demokrati, människors lika värde, jämställdhet och avståndstagande från alla former av diskriminering, säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig på Dalarnas tidningar.

”Någonting om ett mordhot”

Vad i sponsringspolicyn som Kartellen konkret inte går ihop med kan Peter Holmbom inte svara på.

– Som sponsor tar du ett ansvar. Då måste det kännas bra. Det var väl någonting om ett mordhot mot Jimmie Åkesson? Det är en massa lösryckta grejer som man någonstans får göra sig en bild av, säger han.

Kartellens frontfigur, Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset, 28, dömdes för olaga hot 2012 efter att skrivit på Twitter att han ville tortera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Även andra medlemmar i gruppen har avtjänat domar.

– Det handlar inte om var de står för politiskt. De är i alla fall Sveriges mest skandalomsusade grupp. Det är mycket våld, droger och kriminalitet kring dem, säger Peter Holmbom.

Men de är väl drogfria och har avtjänat sina straff? Är man förevigt dömd då?

– Nej nej. Det kanske är så att de i dag är helt okej, men min bedömning är ändå att det sammantaget är tillräckligt mycket för att det inte ska kännas helt hundra. Utifrån sponsringspolicyn anser jag att det är korrekt. Det handlar om allas rättigheter och nolltoleransen mot alla typer av diskriminering.

Det är alltså diskriminering de gör sig skyldiga till?

– Nej, det kan man inte hårddra det till. Jag har inte gått in i detalj på vilka delar det är, mer helhetsbilden.

”Våld löser ingeting”

Kartellens Sebastian Stakset håller inte med om tidningens bedömning.

– Folk säger att vi är för våld. Men det stämmer inte. Kartellen som grupp är emot våld. Våld löser ingenting, säger han.

Sebastian Stakset har precis lämnat Kungälv, där Kartellen spelade på festivalen ”Sommarstart”.

Innan spelningen valde Kungälvsposten och Svenska kyrkan att sluta sponsra festivalen när Kartellen bokades.

– Det var av samma anlending. Jag bad om att få träffa Kungälvsposten och en präst från kyrkan. Det slutade med att vi blev vänner. De kom på vår spelning och tyckte att det var skitbra, säger han.

”Bygger på en lögn”

Anledningen till att sponsorer inte vill förknippas med Kartellen beror på lögner, enligt Sebastian Stakset.

– Vi tror på demokrati och människors lika värde. Därför bekämpar vi rasism och nazism. Det finns en stor grupp människor i Sverige som inte tycker om oss och vår musik, de är experter på att måla upp felaktiga bilder av oss, säger han.

Vad tycker du om att DT avbryter samarbetet så här?

– Det skickar ut fel signaler till våra fans och till folket som tänkt komma och titta på oss. De vet vad vi står för. Det andra bygger på en lögn.

Så tidningen ljuger?

– Vi har tagit politisk ställning. Därför har vi märkt att vi fått många emot oss. Jag har levt ett yrkeskriminellt liv, men jag har lämnat den tiden bakom mig. Jag har gjort en massa dumma saker, men jag är inte den personen längre. Det finns förmodligen fler artister än jag som har gamla domar på sig.

Kommer du att vilja träffas och prata med Dalarnas tidningar också?

– Jag tror på personliga möten. Jag vill inte att folk ska ha felaktiga fördomar om mig. Jag hoppas att vi kan träffa dem också.

Artisten Stefan Sundström, 54, är också bokad till ”Peace & love”. Nu kallar han Dalarnas tidningar för ”fega kappvändare”.

– Det är en otroligt märklig och slö inställning en del media har till Kartellen, jag tror inte ens dom lyssnat på texterna. Om man skulle porta band som sjunger som kartellen får man porta Bob Dylan och Stones. En slags inverterad politisk korrekthet. Sjukt, skriver har i ett mejl till Nöjesbladet.

Publisert: