Självmord är också politik

1 av 7
Robin Williams, Kurt Cobain och Johanna Sällström är bara några framgångsrika personer runt om i världen som har tagit sitt liv - men depression angår oss alla.
NÖJE

Sommaren blir höst, jag vet inte hur det är med dig men jag tycker om det, mina depressioner kommer snarare när ­vintern blir vår.

Eller depression. Det är ju ett jävla ord.

Jag har ätit min beskärda del av SSRI-preparat i livet men har aldrig varit nära någon verklig avgrund. Kanske just tack vare SSRI-preparaten, vad vet man.

Det finns deppighet och så finns det kliniska depressioner.

Att må lite dåligt och ha lite ångest hör livet till. Att vara deprimerad hör döden till.

Den 11 augusti dog Robin Williams ­genom självmord. En hel värld sörjde och förbluffades över hur en så rolig man kunde vara så ledsen.

I själva verket var hans maniska skämtande ett sätt att hålla demonerna borta, det behövde man inte vara psykiater för att förstå. Och han sa själv att han ofta varit sjuk i depression och missbruk, i det fåtal intervjuer han gjorde där han inte spelade clown för att underhålla världen.

Detta briljanta clowneri innebar att ­hela världen sörjde honom, fy fan vad smärtsamt det var att nås av dödsbeskedet, det var som om en vän hade dött.

Den svenske ”Searching for Sugar man”-regissören Malik Bendjelloul tog sitt liv i våras, det var lika ofattbart vid första reaktion. Men att vara framgångsrik är inget vaccin mot depression, vilket Nöjesbladets förtjänstfulla artikelserie #Otillräcklig visat.

Depression jobbar inte så, ingen går säker.

Johanna Sällström, Emil Forselius, ­Mikael ”Svullo” Dubois, brottaren Mikael Ljungberg, Ted Gärdestad är bara ­några framgångsrika människor som ­inte orkade leva längre. Kurt Cobain.

Det är kändisars självmord som ger eko, men var sjätte timme tar en männi­ska sitt liv i Sverige. Var sjätte timme året runt. De flesta är pojkar och män.

416 kvinnor och 962 män tog sitt liv, ­totalt 1 126 personer, i Sverige år 2011, ­enligt Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NSAP). Det är fyra gånger så många som dör i trafiken årligen.

Året efter ökade självmorden med 145 personer men en längre tids nedgång förväntas ändå fortsätta, bedömer NSAP.

Det är den goda nyheten.

Men det hjälper inte alla som står uppe på bron eller med snaran runt halsen - eller alla anhöriga som efterlämnas med sorg och skuldkänslor.

Det talas ofta om att vi ska ”bryta tystnaden” kring depression, jag tycker inte att det är tyst längre. Alla, utom möjligen komikern Henry Rollins som dock nu bett om ursäkt för sitt Robin Williams-förakt, vet att depression är en dödlig sjukdom. Alla tar det på allvar, det är ­snarare resurser som saknas.

Musikern Christian Falck, som dog i cancer innan programmet sändes, ­berättade i sitt rysningsframkallade ”Sommar i P1” om sin son William som tog livet av sig. Jag kände William, en ­underbar grabb. Det borde inte ha fått hända, vården borde ha ingripit hårdare.

Men det är knappast av inkompetens som vårdpersonal skickar hem männi­skor som sedan tar livet av sig. Det handlar om prioriteringar, bedömningar, ­beslut om vem som ska klämmas in på de få vårdplatser som finns.

Det är en ekonomisk och fördelnings­politisk fråga, som allt annat. Självmord är politik.

Sedan finns de som aldrig söker hjälp. Det är inte lätt att söka hjälp i en så djup depression. Men det går att ringa SOS 112, Vårdguiden 1177 eller Nationella hjälplinjen 020-220060.

Men som sagt, jag mår bra.

Hoppas att du också mår bra.

Veckans ...

BABE. Tove Lo. Att gästa Conan O’Brien är inte kattskit även nu när han är på lilla TBS. Tove Los ”Habits (Stay high)” och ”Not on drugs” är tänkbara småhits i USA.

TV-DRAMA. ”The Knick”, HBO Nordic. De första tre avsnitten lovar att det kan bli något med Clive Owen som kokaininjicerande rasist, fähund och ­kirurg i New York kring år 1900. Men HBO Nordics tv-app - under all kritik. Usel.

AMERIKANA-ALBUM. ”Terms of my surrender”, John Hiatt. John Hiatt? Ja, han spelar än, 62 år gammal bara, väldigt akustiskt och twangigt, med djupet och fårigheten hos en åldrad prärievarg drucken på whiskey. Så här starkt svag var det länge sedan jag hörde herr Hiatt. Toppenblues.

VA? Filmstjärnan Meg Ryan, 52, och rockstjärnan John Mellencamp, 62, har gjort slut efter tre år. Jag som inte ens visste att de var ihop. Varför säger ingen något till mig?

TV-KOMEDIDRAMA. ”Orange is the new black”, fängelse­serie, Netflix. Den märkliga tonen, långsamheten, karikatyrerna - ändå går det inte att sluta titta förrän solen går upp. Morello, chauffören, är ­ännu ­favoritkaraktären och det var ju deppigt att få veta hennes ... problem. No spoiler!

Fråga Fredrik

Hej Fredrik Virtanen,

Jag har stor respekt för dig som journalist och som underhållare, så snälla, försök att inte ta följande kommentar som nedlåtande!

”Ju yngre sommarpratare, desto mer ­ointressant.” (Ngt jag håller med om, förresten.) Visst låter den meningen mycket bättre än den felaktiga formuleringen ­”desto yngre..//..desto mer ointressant”? Är medveten om att jag låter lite språkligt ... anal. Men jag skulle gärna se att våra er­farna journalister behärskar det svenska språket.

Hoppas att jag inte trampar dig alltför mkt på tårna - som sagt har jag respekt för ditt arbete.

Med varma hälsningar och keep up the good work!

Emilie, Stockholm

SVAR: Nu är jag kränkt.

ARTIKELN HANDLAR OM