I skuggan av Britney

avPer Bjurman

Välkommen till Kentwood, Louisiana – staden som har fått nog av klanen Spears

1 av 7
Fifth street – huvudgatan i det som ska föreställa Kentwoods centrum. Det var här Britney Spears växte upp. Då fanns här butiker, salonger och restauranger. I dag återstår bara nergångna kulisser. Allt är igenbommat och övergivet. ”Ja, här finns inte mycket att se. Och inte att göra heller. Här bor man, och mer är det inte”, säger Wanda Royce, en av invånarna som inte är imponerad över den världskända sångerskan.

KENTWOOD, LOUISIANA. De har verkligen inte mycket annat att vara malliga över.

Så man kunde ju tro att de fåtaliga invånarna i det chockartat nergångna och fattiga Kentwood skulle känna viss stolthet över att Britney Spears kommer från samma ställe.

Men det gör de inte alls.

– Hon bryr sig för lite om sina gam-la vänner. Vi har tröttnat på henne, säger bensinmackföreståndaren Wanda Royce.

Sen blir Nöjesbladets utsända i Britneyland jagade ur stan ...

Elvis kom från oansenliga Tupelo i Mississippi, fem knappa timmars bilresa norröver.

Så egentligen är det väl inte så konstigt att Britney Spears växte upp i lilla Kentwood, precis vid gränsen mellan Louisiana och just Mississippi.

Ändå är det omöjligt att inte tänka tanken när man rullar in i det som ska föreställa hemstadens centrum:

Hur kan en av världens största superstjärnor komma härifrån!?!

Jag har sett många deprimerande platser på den amerikanska landsbygden men frågan är om inte Kentwood tar priset. Det är så nergånget, så slitet, så bedagat och så uppenbart urfattigt att det gör ont att titta.

Husen vittrar sönder

Precis vid avfarten från I 55 – motorvägen som i sydlig riktning leder till New Orleans och i nordlig till Jackson – finns hyggligt nyöppnade snabbmatsrestauranger och bensinmackar.

Men redan i nästa kvarter börjar förfallet.

Trasiga gamla neonskyltar hänger på sniskan ovanför entréer till stängda butiker. Skitiga husfasader vittrar långsamt sönder i solen. Papper och annat skräp blåser över det bruna ogräset framför sjaskiga husvagnar de allra mest utblottade bor i.

Och längs det som en gång var själva huvudgatan – Fifth street – ser det ut som att något Hollywoodbolag gjort en film om The Great Depression och sedan lämnat kulisserna åt sitt öde.

”Finns inte mycket att se”

Allt är igenbommat. Övergivet. Trasigt. Ogräset skjuter upp genom sprickor i asfalten. Markisen på en gammal, sedan länge nerlagd bokhandel har gått sönder och fladdrar patetiskt i vinden. Krossade skyltfönster blottar helt utbombade, nakna lokaler. En gulnande papperslapp utanför entrén låter visserligen meddela att skivaffären Kenny D’s fortfarande har öppet på tisdagar och torsdagar, men innanför de dammiga fönstren syns bara tre halvfulla cd-hyllor, så det är oklart om den informationen fortfarande är relevant . Rakt över gatan har restaurangen Jazzy definitivt slagit igen.

– Ja, säger Wanda Royce på en sydstatsdialekt tjockare än såserna på hamburgar na de serverar på de där snabbmatshaken, här finns inte mycket att se.

– Och inte mycket att göra heller. Vi har inte ens biograf i närheten. Vill man göra något annat än att jobba eller gå och dra får man åka till Hammond. Här bor man, och mer är det inte.

Åkte till New York och pluggade

Till skillnad från andra liknande white trash-ghetton – och det finns många, inte minst här i den djupaste södern – har Kentwood dock ett sexigt litet ess i ärmen:

Britney Spears.

Hon kommer alltså härifrån. Det var i Kentwood hon växte upp med mamma Lynne, som då var skollärare, och pappa Jamie, vid samma tidpunkt byggnadsarbetare.

Hemstaden var visserligen på dekis redan då, under 80-talet, så för att leva ut sitt intresse för gymnastik och dans fick hon tidigt söka sig till skolor utanför Kentwood – och när hon var nio togs lilla Britney av sin ambitiösa mor till New York för att studera på Professional performing arts school.

Hon återvände dock för att plugga på Kentwood high school – en skola som fortfarande finns kvar och faktiskt inte ser ut som att den håller på att falla sönder – innan hon med en egenhändigt inspelad audition-tejp lyckades bärga skivkontrakt i New York och försvann ut i världen. Fast den historien märker man egendomligt lite av.

”Har inget till övers för Britney”

Det finns en liten välkomstskylt som anger att att Kentwood är ”The home of Britney Spears”, men den är placerad på ”fel” sida av samhället och kan bara ses av de synnerligen få besökare som kommer till Kentwood från motsatt håll från motorvägen sett.

Kentwood museum har också en liten flygel tillägnad stadens stora dotter, men liksom Kenny D’s har det bara öppet några få dagar i veckan och är svårt att hitta.

Det är rätt egendomligt.

En stad stadd i sådan konstant motvind borde, tycker man, försöka slå mynt av sin enda lilla ”claim to fame” och, förslagsvis, marknadsföra ett mycket mer påkostat museum ute på I-55, ett som berättar mer om var hon bodde, var hon gick i skolan och var hon lekte med kompisar som Jason Alexander – han som senare blev Britneys make i 55 timmar ...

Men det visar sig snabbt att de drygt två tusen människor som fortfarande bor kvar inte är särskilt stolta över sin superstar.

– Nej, vi har ingenting till övers för Britney Spears, muttrar Matt Hunter och drar ner skärmen på basbollkepan ytterligare några millimeter.

Liksom de flesta andra vi möter – och det är inte många, gatorna ligger olycksbådande öde – är Matt fåordig och han vägrar ställa upp på bild. När vi pressar honom på varför han har problem med Britney tittar han ändå upp och fortsätter, på en dialekt vi bara med största möda kan dechiffrera:

– Den där familjen borde göra mer för sin hemstad.

– De var ju som vi andra innan hon blev känd. De var inte rika. Men nu uppför de sig som kungligheter och struntar i oss andra. Jag tycker de kunde använda någon del av Britneys förmögenhet åt att rusta upp den här stan. De kommer ju härifrån.

”Det är dåligt”

Wanda Royce, som bott i Kentwood hela sitt liv och tillbringat större delen av det på bensinmacken Ruco, håller med.

– Jag hör att Britney kommer på besök då och då men vi ser aldrig till henne, säger hon och slår in 89 cent på en lortig, gammeldags kassaapparat.

Ett par småbarn har köpt en chokladkaka de tydligen ska dela på.

– Det är dåligt, fortsätter Wanda, hon har hur mycket pengar som helst och borde hjälpa sina gamla vänner. Ni ser ju hur det är här.

Som alla andra vet både Wanda och hennes svärmor Jean Davis, som berättar att hon varit i kyrkan och då alltid passar på att besöka svärdottern på bensinmacken, exakt var familjen Spears hus ligger.

– Javisst. Det är en jättelik herrgård åt det hållet. Den går inte att missa, säger Jean och pekar österut.

Wanda fyller i:

– Där sitter dom och har det bra. I sitt slott. Jag tycker det är dåligt att vi inte ser dem mer.

Sedan försöker hon göra gällande att hon egentligen inte bryr sig, att hon bara pratat om Britney Spears för att vi ställt frågor, men det är nog inte alldeles sant.

Lite senare avslöjar hon att hon vet att Britney är på ingång inför turnépremiären i New Orleans, för mamma Lynne – som av oklara skäl står lägst i kurs av alla hos Wanda och Jean – har ”gjort fint ute på gården i några dagar nu”.

Djungeltrumman ljuder förmodligen ganska tydligt i Kentwood, trots allt ...

Mamman och systern bor kvar

Att Spears-klanen har det bra i sitt hus är nog hur som helst alldeles sant.

Likaså att ingen kan missa det.

Vi hittar det en dryg kvarts bilresa utanför stan – och kontrasten mot misären inne i Kentwood kunde inte vara skarpare.

I en lummig glänta i lövskogen, omgiven av vidsträckta fält där kor och getter – jo, getter – går och betar, har Britney och hennes släktingar smällt upp ett stycke Beverly Hills.

Innanför höga järnstaket, mitt i en jättelik, kuperad trädgård, ligger en kåk som inte kan beskrivas som så mycket annat än ett slott. Flera våningar högt, med tinnar och torn och – kan man ana – en enorm veranda.

Det är som en dröm – en dröm grannarna inte ens skulle kunna föreställa sig om de inte hade den framför ögonen.

Här bor alltså mamma Lynne, till och från med yngsta dottern Jamie Lynn och hennes bebis, Maddie.

”Nu har ni ställt till det”

Just när vi svänger förbi har äldsta dottern kommit på besök också.

Ja, Britney alltså.

I natt hade hon turnépremiär i närliggande New Orleans och laddade de sista dagarna upp hemma i Kentwood.

Det framgår om inte annat av den duo stadsjeepar som står parkerade på en avfart hundratalet meter från grindarna. Man behöver inte ha varit vakt på en klubb på Sunset Boulevard för att kunna identifiera de figurer som gömmer sig bakom de tonade vindrutorna. De är paparazzifotografer, så det sjunger om det.

De tycks ha suttit på vakt i flera dagar och vet därför att lokala förordningar förbjuder obehöriga att stanna på den lilla grusvägen nedanför Spearshuset.

Vi är inte riktigt lika välinformerade, och inte heller lika måna om att hålla oss väl med de säkerhetsansvariga, så vi kör ner och stannar för att knäppa några bilder.

Då tar det hus i helvete.

Först kommer en stor, raggig schäfer störtande genom trädgården och skäller så det rasslar i trädkronorna intill.

Sedan svänger en säkerhetsvakt ut genom grindarna, parkerar sin bil tvärs över vägen så att vi inte kommer någonstans och kliver ut.

– Nu har ni ställt till det. Det här är privat område, säger han utan att röra en min och börjar ta bilder av både oss och hyrbilens registreringsskyltar.

Vi försöker påtala det faktum att inga skyltar i området upplyser om något stoppförbud, men till ingen nytta.

– Nu, fortsätter den kalle vakten, ringer jag polisen. Det här är inte bra. Det här är inte alls bra.

Vi tror för några ögonblick att vi ska bli gripna, men blir bara ombedda att lämna stan.

Så kan det gå.

Det känns lite obehagligt att bli ivägsjasad, även om vi nog i första hand bara vara utsatta för en styrkedemonstration, men det är rätt skönt också.

I Britneyland vill ändå ingen uppehålla sig för länge.

Foto: THOMAS NILSSON
Wanda Royce har bott i Kentwood i hela sitt liv. Hon och svärmor Jean Davis tycker att familjen Spears borde göra mer för sin gamla hemstad.

37 procent lever i fattigdom

Geografi: Kentwood ligger i Tangipahoa Parish i nordöstra Louisiana, vid gränsen mot Mississippi. Närmaste större städer är New Orleans och Jackson. Invånare: Cirka 2 200. Sysselsättning: Tidigare var mejerinäringen stor, nu finns en anläggning för dricksvatten på flaska. I övrigt jordbruk och diversehandel. 37 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Andra kända personer med rötter i trakten: Taylor Horn, sångerska och skådespelare. Little Brother Montogomery, jazzpianst. Och Clay Shaw, en av huvudkaraktärerna i Oliver Stones ”JFK”.

Det här är britney spears

Namn: Britney Spears.

Ålder: 27.

Född: I McComb, Mississippi, men uppväxt i Kentwood, Louisiana.

Familj: Sönerna Sean Preston och Jayden James, samt mamma Lynne, pappa Jamie och systern Jamie Lynn.

Karriär: Gick på dans- och gymnastikskolor i trakterna runt Kentwood. Som nioåring antogs hon vid Professional Performing Arts School i New York. Några år senare bärgade hon en roll i Disneys Musse Pigg-klubben. Därefter återvände hon hem till Kentwood för att plugga innan hon med en egenhändigt inspelad auditiontejp skaffade skivkontrakt. 16 år gammal släppte hon, med hjälp av svenske Max Martin, debutalbumet ... ”Baby one more time” och slog igenom med dunder och brak. Sedan dess har hon hunnit släppa ytterligare fem album och blivit en av världens största – och skandalomsusade – superstjärnor. Spears räknas som den åttonde bäst säljande skivartisten i USA:s historia.

Här turnerar britney

Britneys turné fortsätter nu enligt följande plan: Atlanta 5/3, Miami 7/3, Tampa 8/3, Long Island 11/3, Newark 13-14/3, Boston 16/3, Toronto 18–19/3, Montreal 20/3, Long Island 23/3, Washington 24/3, Uncasville 26/3, Pittsburgh 27/3, Houston 30/3, Dallas 31/3, Kansas City 2/4, Minneapolis 3/4, Edmonton 6/4, Vancouver 8/4, Tacoma 9/4, Sacramento 11/4, San José 12/4, Salt Lake City 14/4, Los Angeles 16–17/4, Anaheim 19-20/4, Oakland 22/4, Glendale 24/4, Las Vegas 25/4, Rosemont 28–29/4, Columbus 30/4, Uncasville 2/5, London 3–4/6, 6–7/6, 10–11/6, 13–14/6, Manchester 17/6.

TV: Se bilderna från Britneys heta show:

Klicka på spela-knappen för att se tv-klippet.