Henrik Dorsin: ’Ryssarna överreagerar’

NÖJE

Henrik Dorsin förvånad över ilskan mot ”Tingeling”

Mellanakten i Melodifestivalen innehöll matrosjkadockor, kosackdansare och lättklädda kvinnor i tajta shorts med en röd stjärna på baken.

Den ryska ambassadens ilska mot ”Tingeling” vet inga gränser.

Humorgänget bakom karaktären är förvånade över reaktionerna och planerar inte någon resa till öst inom de närmsta månaderna:

– Jag är överrumplad. Där rök resan på Transsibiriska järnvägen, säger Henrik Dorsin till Nöjesbladet.

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Nu tänker Henrik Dorsin hålla låg profil. ”Vi får hoppas att det blåser över”, säger han.

I går berättade Nöjesbladet hur den ryska ambassaden fördömer humorgruppen Grotescos ”Tingeling”-nummer i årets Melodifestivalfinal.

Ambassadörens talesman kallar det Rysslandsfientligt och tycker att personerna bakom låten ”Russian base-lovers” borde spärras in.

– Vad är det för galningar och vilka stereotyper de visar om vårt land? Deras Rysslandsfobi borde placera dem på mentalsjukhus snarare än på Globens scen, sa ryska ambassadens talesman Anatoly Kargapolov till nyhetssajten The Local.

”Trampade på öm tå”

Humorgänget i Grotesco som ligger bakom ”Tingeling” är överrumplade över de kraftfulla reaktionerna:

– Jag tycker att de överreagerar. Jag hade hoppats att man kunde skämta om allt. Men vi trampade på en öm tå. Nu gäller det att hålla låg profil och inte förvärra situationen. Vi får hoppas att det blåser över, säger Henrik Dorsin.

Hans kollega Micke Lindgren fortsätter:

– Vad ska man säga? Vi är ett humorgäng som driver med klichéer. Jag tycker att det är ganska kul att en liten humorgrej i Sverige väcker sådan ilska, säger han.

Vågar ni besöka Ryssland i dagsläget?

– Hehe, ja absolut, säger Micke Lindgren.

Men Henrik Dorsin ställer sig lite mer tveksam:

– Min pappa ville att han och jag skulle åka Transsibiriska järnvägen. Men nu känns det inte så aktuellt.

De starka ryska reaktionerna engagerar onekligen Nöjesbladets läsare. I går var artikeln en av de mest klickade och kommenterade på aftonbladet.se.

”Hjärntvättat Sverige”

Trots östs vrede älskar svenskarna ”Tingeling”. Låten ”Russian base-lovers remix” ligger sjua på nedladdningslistan och snart släpps singeln.

– Vi har hjärntvättat Sverige under sex veckors tid så det var öppet mål att få in den, säger Henrik Dorsin.

Nu planeras ett skivsläpp med Grotesco-låtar. I dagsläget är det dock oklart när. Tills vidare får man hålla till godo med fyra digitala versioner av ”Tingeling”.

Humorgänget Grotesco väntar också på ett definitivt besked från SVT om en ny säsong. Innan dess har de planer på att släppa en dvd med inslagen från årets Melodifestival.

ARTIKELN HANDLAR OM