Låt vår Bridget vara

NÖJE

En tredje film skulle vara fel

LONDON. Note to self: Uppföljare blir sällan lyckade.

Första filmen om Bridget

Jones är fantastisk, den andra usel. Varför ska det nu göras en tredje?

Renée Zellweger bävar säkert för att lägga på sig en massa extrakilon och dega ner sig inför filmrollen som den ständiga singeln Bridget Jones.

Hon har gjort det två gånger tidigare och allt tyder på att hon ska göra det igen.

Många engelsmän var skeptiska till att en amerikan skulle spela deras darling Bridget när boken blev film 2001. Men Renée övade stenhårt på den engelska accenten och gjorde ett strålande jobb med att transformera sig till en engelsk mediekvinna med trassligt kärleksliv och viktproblem. Hon var verkligen Bridget och Oscar­nominerades för rollen.

Foto: ap
Renée Zellweger i den första filmen om Bridget Jones – som faktiskt var bra.

Hugh Grant gjorde också en lysande tolkning av hennes odrägliga självsäkra chef Daniel Cleaver. Och vem annars kunde spela rollen som den svåra men godhjärtade

Mark Darcy bättre än Mr Darcy själv: Colin Firth.

Allt gott alltså.

Men uppföljaren som kom tre år senare, 2004, är allt annat än bra. Av den enkla anledningen att den andra boken om Bridget som den baseras på är betydligt sämre än den första.

Nu ska det då göras en tredje film. De dåliga nyheterna är att den här gången finns det inte ens en bok att basera den på. I?stället ska den löst handla om de kolumner som författaren

Helen Fielding skrev om Bridget flera år senare, och som publicerades som följetong i The Independent 2005.

Där har den ständigt förödmjukade, kedjerökande och vinpimplande Bridget blivit äldre och kämpar för att få sitt första barn. Givetvis är hon singel och slits fortfarande mellan Cleaver och Darcy.

Men kolumnerna fick inget vidare mottagande i England. Bridget kändes inte längre äkta.

Därför tycker jag att det är en väldigt dålig idé att göra ytterligare en film om henne, hur mycket jag än älskar karaktären.

Den enda orsaken för de inblandade att ge sig in i projektet är pengar. De två första filmerna spelade sammanlagt in över 100 miljoner dollar. Helen Fielding har själv en förmögenhet på runt 200 miljoner kronor, mycket tack vare att böckerna blev filmer.

Enligt brittiska tidningar drar inspelningen för uppföljaren igång nästa år.

Note to Renée: Skit i pengarna och låt oss minnas Bridget som hon var.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!