Så hittar du din signaturdoft

Blommigt, sportigt eller kryddigt? Sofis mode hjälper dig att hitta din personliga doft. FOTO: Jupiter, Peder Wahlberg

PARFYMKUNSKAP

En parfym är alltid uppdelad i tre delar – så kallade doftnoter.

Toppnoten är den första doft du känner, precis efter att du sprejat på den på huden. Den är ofta uppbyggd av lätta ingredienser som blommor och citrus och håller cirka 10–15 minuter, sedan tar de djupare noterna över.

Mittnoten träder fram först efter mellan en kvart och en timme. Mittnoten är doften som blandar sig med din egen kroppsdoft och gör så att parfymer doftar olika på olika personer. Det är denna doft som ger parfymen dess typiska karaktär.

Basnoten är den sista och starkaste doften i parfymen. Den uppstår på kroppen efter ett par timmar och stannar kvar i åtminstone sex timmar. Ofta består den av ämnen från djurriket som till exempel ambra och mysk.

Så gör du

Bestäm doftkategori

Innan du ger dig ut på jakt i parfymdjungeln bör du veta vilken typ av doft du vill ha. En lätt och sportig dagdoft, eller en förförisk kvällsdoft? Dagdofterna är ofta lite lättare med inslag av blommor och citrus, medan kvällsdofterna är tyngre och kryddiga.

Ta god tid på dig

Eftersom en doft är uppbyggd av olika doftnoter är det första intrycket du får aldrig detsamma som efter en till tre timmar, då doften utvecklas helt.

Prova inte för många

Försök att inte testa allt för många dofter samtidigt. Hjärnan kan bara registrera tre–sex nya dofter, sedan flyter de ihop. Ta i stället med dig pappersremsorna hem och rådfråga vänner eller din partner.

Shoppa på eftermiddagen

Då är nämligen luktsinnet som känsligast.

Gör din egen doft

Gör som Paris Hilton, Christina Aguilera och Beyoncé: skapa din alldeles egen parfym! På Perfume Studio i Stockholm kan du tillsammans med en parfymör få hjälp att ta fram din egen personliga doft. Kostar cirka 1 000 kronor. Läs mer på www.perfumestudio.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN