Ernmans dotter skolkar för miljön - hyllas av Schwarzenegger

avBenjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

Malena Ernmans dotter Greta Thunberg har skolkat från skolan och strejkat för klimatet utanför riksdagshuset.

Nu bjuds hon in till klimatmöte av Arnold Schwarzenegger.

”Räkna med mig. Hasta la vista baby!”, skriver 15-åringen på Twitter.

Operasångerskan Malena Ernmans dotter Greta Thunberg, 15, är djupt engagerad i klimatfrågan.

De senaste veckorna har hon skolkat från skolan för att strejka utanför riksdagshuset i Stockholm och Aftonbladet har tidigare skrivit om hennes skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm veckorna fram till valet.

1 av 3 | Foto: NAINA HELEN W. JÅMA
Greta Thunberg har blivit inbjuden till klimatmöte av Arnold Schwarzenegger.

– Det jag ville uppnå med strejken var att få uppmärksamhet i media och att det skulle skrivas om klimatfrågan. Det har jag lyckats med lite i alla fall, säger Greta Thunberg lite blygsamt.

Den klimatintresserade 15-åringens skolstrejk har fått stor uppmärksamhet massmedialt.

– Det känns otroligt. När jag ser rubrikerna i tidningarna så tror jag nästan att det är någon som har photoshoppat in mitt namn i alla artiklar.

Det är inte bara svenska medier som uppmärksammat aktionen. Efter att brittiska BBC gjort ett inslag om Greta Thunberg och hennes strejk nådde nyheten över Atlanten och ända till Hollywood.

Den lika klimatengagerade Hollywoodstjärnan och politikern Arnold Schwarzenegger delade klippet från BBC på sin Twitter och passade även på att bjuda in Greta Thunberg till sitt årliga klimatmöte i Wien.

På Twitter hyllar han 15-åringen och skriver: ”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan går ut och gör något åt saken. Du inspirerar mig”.

– Jag hoppas att jag kommer att kunna åka på klimatmötet i Wien, men det är inte förrän nästa år. I så fall åker vi självklart tåg, säger hon.

Hennes svar till Hollywoodstjärnan kom lika snabbt som självklart. På Twitter skriver hon ”Räkna med mig. Hasta la vista baby!”

– Jag har sett honom i ”Terminator 3” men framför allt så känner jag igen Arnold Schwarzenegger för den miljökämpe han är. Han har gått längst bland kändisar. Han har ju förklarat krig mot ”big oil” och säger att det dom gör är samma som överlagt mord, säger hon.

Fram klimatmötet i Wien så fortsätter hennes kamp och synliggörandet för klimatfrågan.

– Vi är fem, sex stycken som kommer skolstrejka varje fredag tills Sverige är i linje med Parisavtalet.

Vad tycker skolan om att du skolkar för att göra detta?

– Jag vet inte, de har inte sagt så mycket. Jag har inte hört något överhuvudtaget från skolledningen. Däremot har jag haft lite kontakt med min klassföreståndare, säger hon.

Så har det gått för Sverige i Eurovision 00:40
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM