Ljudtekniker: "Förutsättning att bränna ut mig"

Av:  Amanda Alvarsson/TT

Rekordmånga konserter är inbokade i sommar efter två år av inställda evenemang. Det är en utmaning för produktionsteamen som ska täcka upp behovet av allt från teknikutrustning till arbetskraft.

Att det är rekordmånga konserter inbokade i sommar märker ljudteknikern, Christoffer Zakrisson, av. Han är uppbokad fram till årsskiftet och bokningar för 2023 har redan börjat trilla in.

– Jag har alla förutsättningar att bränna ut mig om jag skulle vilja det, säger han.

Dels jobbade han med flera band som under 2020 hade hundratals spelningar bokade.

– Alla de har ju bara flyttats fram två år.

Han berättar att det tidigare fanns det en pool av ljudtekniker i Stockholm som nu har blivit avsevärt mindre men att det nu inte finns nog med tekniker för att täcka upp för ströspelningar.

– Om jag behöver en vikarie för att gå på bröllop eller begravning så har det blivit tajt. Alla jobbar så mycket de bara kan. Folk har inte tappat sugen utan alla som jobbar, jobbar som fan.

Måste jobba mer än vanligt

När pandemirestriktionerna lyftes i februari stod det klart att hundratals konserter kommer att kunna genomföras i sommar.

David Arkhult, festivalgeneral på Homerun Festivals som bland annat arrangerar Brännbollsyran i Umeå, säkrade tidigt den teknikpersonal som behövs. Däremot har han haft problem med att täcka upp behovet för andra typer av arbetsuppgifter som bartendrar och ordningsvakter.

För att fylla luckorna har David Arkhult varit tvungen att ta in säkerhetsvakter från andra städer som Luleå och Sundsvall samt lockat bartendrar med arbete från en monter på en jobbmässa.

TT: Är det skillnad i jämförelse med innan pandemin?

– Ja, det skulle jag definitivt säga.

Utrustning från Europa

Även om bemanningen har löst sig för David Arkhult är teknikutrustning en efterfrågad vara när det är många konserter bokade under en och samma period. Festivalgeneralen har därför fått hyra in vissa specifika teknikprylar från företag i Europa.

– Det är klart att vi märker av det på vissa extra beställningar som vi gör. Sen har allt löst sig bra hittills, men det är klart att det krävs lite mer extra jobb för att det är mycket uppbokat.

Publisert: