Kalle Lind: Första tanken var att juryn var sinnessjuk

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-05-23

Hans bokhylla är fylld av tidigare vinnare.

Nu sällar Kalle Lind sig själv till skaran av Piratenpristagare – ett pris han rankar högre än Nobelpriset i litteratur.

– Min första tanke var ju att juryn såklart var fullständigt sinnessjuk, säger Kalle Lind.

Strax efter 12 klev Kalle Lind ut från det gamla pumphuset i skånska Vollsjö, Fritiof Nilsson Piratens födelseort.

Radioprataren, författaren och förläggaren är årets mottagare av Piratenpriset. Redan för några månader sedan fick han beskedet.

– Min första tanke var ju att juryn såklart var fullständigt sinnessjuk. Hur har de tänkt nu, tänkte jag. Men när man till slut hade övertalat mig om att det här var sanningen kände jag såklart en stolthet och lite genans, säger Kalle Lind.

”Jag är ju bara jag”

TT: Varför genans?

– Men herregud, jag är ju bara jag. Jag är väl inte Klas Östergren, Kristina Lugn eller Allan Edwall, men tydligen ansåg någon det. Det får stå för dem.

Efter två år av pandemi – där tillkännagivandet har fått ske på andra sätt – var allt som vanligt i det lilla skånska samhället. Precis som för många andra pristagare var det lite kyligt inne i pumphuset innan Kalle Lind mötte publikskaran ute i solskenet.

– Piraten ser på människan som den tragiska och komiska varelse hon är, sade Kalle Lind i sitt tacktal och citerade två vanliga repliker från Malmö som han känner igen hos Fritiof Nilsson Piraten: ”det är vad det är”, och ”vad ska man göra”.

Nu väntar nedförsbacke

Piratenpriset är dock inte vilket pris som helst för Kalle Lind. Det är det finaste priset som finns, anser han. Finare än Nobelpriset och allt är från och med nu nedförsbacke, menar Lind.

– Det har med sammanhanget att göra. Piraten har betytt mer för mig än vad Alfred Nobel har. Jag har läst ”Bombi Bitt och jag” fler gånger än vad jag har använt en dynamitgubbe.

Lind framhåller den fina skara av kulturutövare som sedan 1989 fått ta emot Piratenpriset. Inte minst författaren, underhållaren och regissören Hans Alfredson (1931–2017), som fick priset 1990. För några år sedan skrev Kalle Lind den första renodlade biografin om Alfredson.

– Det finns absolut människor jag högaktar som fått Nobelpriset också, men när det gäller Piratenpriset är det våra stora berättare och människor som har haft en oerhört stor betydelse för mig. Det är ju i princip min bokhylla som har fått det här priset.

Enligt motiveringen får Kalle Lind priset och den 150 000 kronor stora prissumman för ett ”osedvanligt kärleksfullt, humoristiskt och initierat kulturellt diversearbete”.

Något beskt till maten?

TT: Vad har du för relation till Fritiof Nilsson Piraten?

– Mycket god relation. Jag kan inte erinra mig att det har funnits en tid där jag inte visste vem Fritiof Nilsson Piraten var. Han refererades till i samtal hemmavid. Alla hans böcker stod i både mors och mormors bokhylla. Då och då förhörde mina morbröder mig: Vad hette patron si eller patron så?

TT: Hur firar du?

– Nu ska vi äta lunch. Jag hoppas att det blir á la Piraten, så jag hoppas att det blir något beskt till maten.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln