Cornelia Jakobs njuter av pressen

Av:  Björn Berglund/TT

Cornelia Jakobs går till final – allt annat vore skandal och fiasko sett till den respons som hennes låt har fått i Europa. Förväntningarna är högt ställda, men det är inget hon mår dåligt av – tvärtom.

– Det här är som att vila för mig, säger hon till TT.

Spelbolagen ger henne 94 procents chans att gå vidare. I en omröstning av Eurovision-fanklubbar i ett 40-tal länder tog hennes ”Hold me closer” nyligen hem segern. Brittiska The Guardian jämför henne med Taylor Swift och Lady Gaga.

När den andra semifinalen i Eurovision drar i gång är Cornelia Jakobs storfavorit.

– Det är bara så jävla sjukt och kul, säger hon och tillägger:

– Sedan kan det komma en lite svindlande känsla ibland för att det här är så stort, men räddningen är att jag nog inte riktigt förstår vad det innebär.

Att pressen är stor och schemat hektiskt märks inte på Jakobs. När hon klädd i hotellmorgonrock slår sig ner och dricker cola genom ett sugrör känns det mer som om hon sitter vid sitt eget köksbord än i ett småtrist konferensrum på den svenska delegationens hotell. Att vara här känns som att vila, förklarar hon.

– Det kanske låter sjukt att vila på Eurovision för det är verkligen jättehektiskt, men det är det här som jag gör nu som känns naturligt. Det är allt annat i livet som kan vara jättesvårt för mig. Jag känner mig bara jävligt ärad och det känns lyxigt.

”Borde vara mer försiktig”

Samma känsla har hon när hon träffar alla de fans som flockas kring henne i Turin. Cornelia Jakobs ryggar inte för att kramas och ta selfies med alla som frågar. Något som inte är så vanligt i en tävling och i en stad som fortfarande präglas av pandemin.

– Jag var sjuk för bara tre veckor sedan, men jag borde kanske ändå vara mer försiktig. Men jag glömmer verkligen bort. Jag blir så överväldigad av all den här kärleken och supporten att jag glömmer bort tid och rum, säger hon.

För några år sedan jobbade Cornelia Jakobs så hårt att hon drabbades av en utmattningsdepression. I samma veva fick hon diagnosen adhd. Från den tiden har hon med sig värdefulla erfarenheter som hon har användning för nu.

– Just för att jag har varit i en utmattningsdepression som var ganska långvarig så lärde jag mig att lära känna kroppens signaler. Jag tycker att jag har blivit väldigt mycket bättre på det där, att lära känna dem och att ta det lite mer på allvar när det visar sig. Jag har har en tendens att tänka att jag klarar av vad som helst och inte kunna säga nej till saker, säger hon.

Jobbar med kompisar

Hon lyfter även fram personerna runt omkring henne som viktiga för att hon ska orka. Med på resan har hon kärleken David Zandén och bästa kompisen Isa Molin, som båda har varit med och skrivit ”Hold me closer”. Hennes creative director Celia Caap är också en vän, och detsamma gäller för flera av personerna runt henne.

– Vissa säger att man inte ska blanda jobb med det privata, men jag har kommit fram till att jag tycker precis tvärtom. Jag älskar och behöver jobba med folk som jag känner. Så mycket av min existens kretsar kring mitt artisteri och jag vill dela det med folk som jag älskar, säger hon.

Det har hänt mycket sedan hon och vännerna skrev göra slut-låten ”Hold me closer”. Hjärtesorgen har förbytts till nyfunnen kärlek och den sorgliga låten har tagit sig ända till Turin. Trots allt blir hon fortfarande lika berörd av att sjunga den.

– Det är samma sak varje gång. Sedan har den laddats med mer och mer energi varje gång jag sjunger den eftersom det tillkommer små minnen. Det är som att den får ännu mer hopp och mening nu. Det är väldigt häftigt att vara med om låtens själva resa.

Gillar Kalush Orchestra

I år kretsar väldigt mycket av snacket kring Eurovision om Ukrainas Kalush Orchestra, som många tippar som årets vinnare.

– Det känns jävligt fett att de är med och jag tycker att det är väldigt modigt. De har verkligen min fulla support och jag tycker att de är grymma. Deras performance är asfett. Bara av den anledningen förtjänar de att komma högt upp, säger Cornelia Jakobs

Kriget och Kalush Orchestras medverkan ger en speciell inramning åt hela tävlingen, tycker hon.

– Jag tycker att man känner att det finns en väldigt fin energi. Ett sätt att se på saken är att känna, gud så oviktigt att hålla på med en musiktävling när det pågår ett krig. Ett annat är att det också är väldigt viktigt att få ha kulturen i mörka stunder. Jag tror att det är en räddning för jättemånga, även om det bara är för en kväll.

Publisert: