Kritik mot Carina Bergfeldt och Lisbeth Åkerman – gick på event med Annie Lööf

Efter uppmärksammade middagen: ”Har gått SVT:s etikkurs”

Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt.

SVT-profilerna Lisbeth Åkerman och Carina Bergfeldt gick på ett privat event med bland andra C-ledaren Annie Lööf.

Detta har lett till kritik där deras opartiskhet ifrågasätts.

”Jag har gått SVT:s etikkurs. Den säger inget om att man inte får umgås med andra kvinnor”, skriver Bergfeldt på Instagram.

Förra helgen bjöd författaren Katarina Wennstam, 48, in till en privat tillställning. Med på gästlistan fanns bland andra SVT:s nyhetsankare Lisbeth Åkerman, 54, och programledaren Carina Bergfeldt, 41, samt den förra S-ledaren Mona Sahlin, 64, och Centerpartiets partiledare Annie Lööf, 38.

Efteråt publicerades bilder och filmer från festen, till exempel på Carina Bergfeldts sociala medier.

Detta har lett till reaktioner där Åkermans och Bergfeldts, och i förlängningen SVT:s, opartiskhet ifrågasatts.

Svaret: ”Har ett eget ansvar”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”SVT har ingen policy för hur medarbetarnas deltagande i privata tillställningar på fritiden ska gå till. Däremot har alla medarbetare självklart ett ansvar för att agera så att SVT:s oberoende och opartiskhet inte kan ifrågasättas. I det här fallet litar jag på att båda våra medarbetare kunnat hantera den här privata situationen”, skriver hon.

Aftonbladet har sökt Carina Bergfeldt, men får besked via SVT:s kommunikationsavdelning att hon är föräldraledig till oktober och inte ger några intervjuer under denna period.

Lisbeth Åkerman.
Lisbeth Åkerman.

”Jag har gått SVT:s etikkurs”

På Instagram svarar Bergfeldt på några kommentarer där lämpligheten ifrågasätts.

En följare kommenterar att de pengar som SVT lägger på etikkurser är bortkastade eftersom ”ni ändå inte följer dem”. På detta svarar Bergfeldt:

”Jag har gått SVT:s etikkurs. Den säger inget om att man inte får umgås med andra kvinnor”.

I ett mer utförligt svar i kommentarsfältet skriver hon:

”Jag blev bjuden på en tillställning och hamnade mitt emellan Annie Lööf och Mona Sahlin, och hade jättetrevligt småprat med båda. Plus en kvinna från Unizons kvinnojourer. Och några andra kul människor jag aldrig mött tidigare”, skriver hon och fortsätter:

”Alla de skulle jag utan problem kunna ställa till svars för något, i min roll som journalist. Den enda som jag skulle säga nej till att granska är Katarina Wennstam, som jag ser som en väldigt när och kär vän. Där skulle jag säga till mina chefer att jag inte är lämplig att göra den granskningen. Jag tycker det är så man sköter det bäst, kombinationen att a) ha ett liv, och b) vara journalist”.

Skulle inte gått om hon kände till gästlistan

Tidningen Journalisten har fått ett skriftligt svar av nyhetsankaret Lisbeth Åkerman som säger att hon inte hade deltagit i tillställningen om hon känt till inbjudningslistan:

”I det här fallet blev jag inbjuden till en god vän sedan många år. Det var en stor middag, och jag visste inte vilka andra som skulle komma. Hade jag vetat det hade jag tackat nej. När jag väl är där och det visar sig att en partiledare och en tidigare partiledare var på middagen valde jag att konversera artigt med dem”, skriver hon till Journalisten.

”Det sitter självklart i ryggmärgen på mig att inte prata med en makthavare om något som kan påverka min trovärdighet som journalist och programledare. Samtliga politiska reportrar pratar då och då också lite allmänt, artigt med dem de rapporterar om och det klarar de bra, utan att misstänkliggöras. Därefter valde jag att på festen umgås med personer som varken är politiker eller makthavare, ha trevligt med dem, och prata om helt privata saker.”

Annie Lööf.
Annie Lööf.

Kritiken: ”Blev förvånad”

Förra veckan var Carina Bergfeldt involverad i en annan debatt rörande SVT:s förtroende. Detta då hon uppmanat sina Instagramföljare att donera pengar till Svenska Afghanistankommittén.

Insamlingen hyllades och på ett dygn samlades över en miljon kronor in för att hjälpa barnen i Afghanistan. Bergfeldt var då medveten om att det kanske inte skulle tas emot väl av hennes arbetsgivare:

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti”, skrev Bergfeldt på sin Instagram.

Initiativet väckte också stark intern kritik på SVT, uppger källor för Dagens Nyheter.

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska. När jag läste inlägget så fick jag känslan av att hon har koll på SVT:s riktlinjer men skiter i dem ändå, sa då Lina Makboul, reporter på ”Uppdrag granskning”, till DN och menade på att agerandet ”väcker frågor och sänder fel signaler”.

Begränsas efter insamlingen

Trots att Carina Bergfeldt hävdade att SVT:s etikavdelning ”ser mellan fingrarna” gällande hennes insamling meddelade företaget senare att den får konsekvenser.

Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, har i ett mejl till Aftonbladet skrivit att hennes roll begränsas.

”Det är omöjligt att inte bli berörd av nyheter från Afghanistan och alla som jobbar på SVT omfattas av yttrandefrihet. Men privata engagemang kan påverka arbetsuppgifter och bevakningsområden. Det är särskilt viktigt i publicistiken där vi alltid måste stå fria och värna vårt oberoende. Carina och jag är därför helt ense om att hon framöver inte kan bevaka exempelvis Svenska Afghanistankommittén”.

Aftonbladet har sökt Anne Lagercrantz för att fråga om den privata tillställningen förra helgen kan leda till ytterligare konsekvenser, men har inte fått svar.

Publisert:

LÄS VIDARE