Pascal Engman: Har man ett dåligt förhållande blir det sämre av att få barn

Succéförfattaren om mardrömsbeskedet under graviditeten – och pappalyckan

Pascal Engman.
Pascal Engman.

För fem månader sedan blev han pappa.

Nu berättar bokaktuella Pascal Engman om lyckan – men också om mardrömsbeskedet under graviditeten.

– Läkarna visste inte om vi kunde ha kvar Benjamin.

Du är bokaktuell med ”Kokain”?

– Jag skulle säga att det är den viktigaste boken som jag har skrivit. Som stockholmare och som svensk så är jag bestört över det som sker. Droger i allmänhet och kokain i synnerhet är grunden till många av de skjutningar som vi ser idag. Jag har ägnat månader åt att träffa dem som är ansvariga för hur kokainet kommer in i Sverige och hur de ser på saker och ting.

Du jobbade länge som journalist. Hur kom det sig att du ville bli författare?

– Det var nog utmaningen och friheten. Man blir inte heller lika ifrågasatt på middagar när man säger att man är författare som när man säger att man är journalist. Man blir bemött och behandlad på ett nästan mytiskt sätt när man säger att man är författare. Det är en väldigt härlig tillvaro.

Det var inte pengarna som lockade? Du tjänar betydligt mer deg nu än vad du gjorde som reporter.

– De lockade inte när jag skrev min första bok. Det första jag fick höra var ”vill du bli författare för pengarna ska du nog satsa på något annat yrke”. Men nu tjänar jag mer pengar än jag någonsin har gjort och det är jag väldigt tacksam för. Jag är verkligen inte uppvuxen med det.  

Har du unnat dig något extravagant?

– Jag har köpt ett hus i Chile där jag skriver. Det är ganska extravagant även om huspriserna är betydligt lägre i Chile än i Sverige. Men de mesta av pengarna lägger jag på min son Benjamin. Att ha barn är dyrt, det är en riktig materialsport.

Din flickvän Linnea hade cellförändringar på livmodern när hon väntade Benjamin som nu är fem månader. Det fanns en risk att han inte skulle överleva graviditeten?

– Läkarna sa att de inte visste om vi skulle kunna ha kvar Benjamin. Varje dag känner jag mig så jävla tacksam för att Linnea inte var tvungen att opereras under graviditeten. Men hon opererades för en månad sedan och det gick superbra. Nu känns det svindlande att inbilla sig ett liv utan Benjamin. Då var det fortfarande så abstrakt eftersom han låg i magen.

Linnea och Pascal med lille Benjamin.
Linnea och Pascal med lille Benjamin.

Är småbarnslivet lite jobbigt eller enbart härligt?

– Det låter som jag ljuger nu, men jag tycker bara det är härligt. Men det är klart att ett förhållande ändras av att få barn. Har man ett dåligt förhållande så blir förhållandet sämre av att få barn. Men har man ett bra förhållande som vi har så blir livet bara bättre. Kärleken till Linnea har vuxit med Benjamin. Allt blir också starkare och viktigare.

Ni är inte gifta, är bröllop något som lockar?

– Vi har varit tillsammans i drygt fem år och vi ska gifta oss någon dag. Det är vi överens om. Men jag har inte friat än, och nu kom ju Benjamin lite emellan. Men hon är mitt livs kärlek.

Hur ser fredagsmyset ut?
– En av oss håller Benjamin medan den andra äter. Sedan kollar vi på ”Downton Abbey”. Jag köper alltid nachochips, kanelbullar och havrebollar som jag hetsäter när Linnea somnat medan jag håller koll på Benjamin.

Publisert:

LÄS VIDARE