Carina Bergfeldt om kritiken: ”Det gick käpprätt åt skogen”

Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt.

SVT-journalisten Carina Bergfeldt har varit i blåsväder.

Först startade hon en insamling till en biståndsorganisation, sen var hon på fest med politiker och sist gjorde hon reklam för Bamse på sociala medier.

Nu svarar hon på kritiken i ”Medierna i P1”.

I dagens avsnitt av ”Medierna i P1” svarar Carina Bergfeldt på den senaste tidens kritik. Kritiken gäller bland annat att Bergfeldt uppmanade sina drygt 178 000 följare på Instagram att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén.

– Jag hade gråtit en hel helg över min sons namngivning, var blödig och vill rädda alla barn i hela världen, säger Carina Bergfeldt.

– Och så bara gick det käpprätt åt skogen.

Efter insamlingen har SVT förbjudit Carina Bergfeldt att rapportera om Afghanistan i ett år, vilket Bergfeldt i podden beskriver som ”tråkigt”.

– Men jag förstår dem. Jag som SVT-medarbetare skulle inte ha skrivit ett inlägg där jag uppmanar människor att skänka 57 kronor till en organisation. Det är inte min roll att göra det.

Var på fest med Annie Lööf

I samma veva som Bergfeldt publicerade inlägget på Instagram var hon på en privat fest hos journalisten Katarina Wennstam där även Annie Lööf och Mona Sahlin närvarade. Tillställningen ledde till reaktioner där Bergfeldts, och i förlängningen SVT:s, opartiskhet ifrågasattes.

Den kritiken ger Bergfeldt inte mycket för.

– Jag tror inte man blir en bra journalist av att isolera sig helt ifrån andra människor. Om jag är på en tillställning och det är en person där vill jag tro att jag kan småprata med den personen i tio minuter och sen gå ut och göra mitt jobb, säger Carina Bergfeldt.

Mona Sahlin, (S).
Mona Sahlin, (S).
Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf.

Gjorde reklam för Bamse

Hon tillbakavisar även kritiken mot att hon gjort reklam för den kommande Bamsefilmen ”Bamse och vulkanön” där Bergfeldt gör rösten till ”Carina Mullvad”. Bergfeldt säger att hon inte tagit emot någon ersättning för filmen och att SVT, som är delägare och samproducent, gett sitt godkännande.

– Jag förstår inte varför det skulle vara så upprörande.

”Personlig beef” bakom nekad intervju

Men den kritik som följt i spåren av dessa händelser har mest handlat om hur Bergfeldt bemött kritiken i medierna. När Medierna i P1 först kontaktade Bergfeldt ville hon inte intervjuas med hänvisning till att hon var ”superupptagen”.

Det var inte hela sanningen. I podden avslöjar Bergfeldt att hon har en ”personlig beef” med radioprogrammet som sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Hon befann sig då på en stipendieresa till Mexico City i vad hon beskriver som en ”väldigt utsatt situation”.

– Ni fick mig att låta lite som en vettvilling som bara åkte till världens farligaste stad lite på feeling. Sedan dess har inte jag velat ställa upp i ”Medierna”, säger Carina Bergfeldt.

Fram till nu. Programmet går att lyssna på i sin helhet på Sveriges Radios sajt.

Publisert:

LÄS VIDARE