Komiker förklarar politik på en minut

Av:  Kristoffer Viita/TT

Simon Garshasebi är en av åtta komiker som ska locka unga väljare till valet med skratt. Pressbild.
Simon Garshasebi är en av åtta komiker som ska locka unga väljare till valet med skratt. Pressbild.

”Sanningens minut” på SVT vill få unga förstagångsväljare att engagera sig politiskt. Det blir upp till ett gäng komiker som skrivit skämt om de svenska riksdagspartiernas ideologier att fånga deras intresse på en tajt minut.

Simon Garshasebi, 38, var inte van vid att skriva politisk humor eller ens diskutera politik men han såg ”Sanningens minut” som en utmaning och tror att programmet kan behövas.

– Tanken var att nå ut till förstagångsväljare och få dem att bli lite intresserade av politik. Om effekten går igenom så tycker jag att det är ett jätteviktigt program. Sen om det funkar eller inte vet man ju inte.

Inställning till cannabis

I skriv- och bollande-processen insåg han att han hade en massa åsikter som han inte reflekterat över tidigare. Komikerna får också hjälp av två politiska experter: Annie Reuterskiöld, politikreporter på Dagens Nyheter, och Fouad Youcefi, programledare för SVT-programmet Politikbyrån.

Första avsnittet handlar om partiernas inställning till cannabis, där flera ungdomsförbund har skilda uppfattningar gällande avkriminalisering jämfört med sina moderpartier. Garshasebi blev ändå förvånad över att alla ämnen, från sjukvård till kärnkraft, engagerade en ung publik.

– Vid våra uppträdanden i slutet av varje program så var det vissa ämnen som jag trodde att 'det här kommer de inte garva åt' men de var med på alla noter.

Gängkriminalitet känsligt

TT: Vad är det svåraste med att skriva skämt som gör ungdomar intresserade av politik?

– Balansgången. Dels ska det handla om partiets ståndpunkter, samtidigt ska det vara kul, och kul på en minut, och kul för publiken som är lite yngre. Att få ihop det och hitta den balansen var knepigt.

TT: Vad blev du mest nöjd med?

– Det tuffaste ämnet vi fick var ju gängkriminalitet. Det är så himla känsligt och man vill inte att det ska bli fel. Det är svårt att vara rolig i det ämnet men jag tycker ändå att jag lyckades.

”Sanningens minut” blir tillgängligt på SVT Play söndag 31 juli klockan 02.00 och sänds i SVT1 söndag 31 juli klockan 21.30.

Publisert: