Jan-Olov Andersson

Praktfiasko för de välkända tv-profilerna i ”På spåret”-debuten

Jan-Olov Andersson om premiären i SVT

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Programledare Kristian Luuk och domare Fredrik Lindström.
Programledare Kristian Luuk och domare Fredrik Lindström.

Han hade aldrig sett programmet tidigare.

Spelar roll. Det var som att dressinen var för trång när stjärnkrögaren Marcus Samuelsson tog plats där. Han reste sig ständigt av glädje, när han och Jason Diakité utklassade motståndarna i premiärmatchen i ”På spåret”.

Dags för säsong 32 av ett av svensk tv:s populäraste program. Snittade på 2,7 miljoner tittare i fjol.

En nyhet för säsongen är att frågan i mitten av programmet, där lagen kan vinna tre poäng, har förändrats. Ut med Retur, årtalsfrågan, och Vem där?, in med Närmast vinner.

Genom en film ska de tävlande identifiera en plats. Inte särskilt svårt den här gången, båda lagen såg att det var världens högsta skyskrapa i Dubai. Sedan skulle de peka ut platsen på en blindkarta. Inte lika lätt, många blandar nog ihop de mindre staterna i Mellanöstern. Men vinnarparet var bara 12 kilometer fel.

Ett kul moment där tittarna lätt kan tävla i tv-soffan.

Det nya momentet Närmast vinner.
Det nya momentet Närmast vinner.

För i förväg omtalade och omdiskuterade tävlingsparet Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson, från Sveriges två största konkurrerande tv-kanaler, blev det platt fall. Hamnade på efterkälken direkt på första resmålet Avignon, kunde inget på musikfrågorna och var sedan aldrig nära att ge motståndarna en match. Lägre poäng än i någon match förra säsongen. Fick storstryk med 18–35.

Jason Diakité tog med sig erfarenheterna från när han tävlade med Lina Thomsgård 2014. Han och Marcus Samuelsson kändes omedelbart som ett väl sammansvetsat och kunnigt par. Marcus såg ut att känna sig som en segrare redan efter det inledande resmålet, hade svårt att sitta still i den trånga dressinen och tillsammans gjorde de ett litet shownummer när de lämnade det rätta svaret mukbang, på andra resmålet Seoul.

Snudd på högre betyg. Framstår nu som klara favoriter i första gruppen.

Så bra var lagen:

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Marcus Samuelsson/Jason Diakité

Marcus är född i Etiopien, men adopterades till Sverige som 3-åring. Växte upp i Göteborg, men bor sedan länge i New York där han driver hippa krogen Red Rooster i Harlem. Har fått äran att laga mat till Barack Obama när han var president. Har skrivit böcker och gjort tv om mat.

Jason växte upp i Lund, med amerikanska föräldrar. Är känd som en av våra största hiphop-artister under namnet Timbuktu. Skrev hyllad självbiografi som han även gjort scenföreställning av.

Marcus Samuelsson och Jason Diakité.
Marcus Samuelsson och Jason Diakité.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Carina Bergfeldt/Marcus Oscarsson

Hon är journalist som krönte sina år här på Aftonbladet med att vinna Stora journalistpriset för sin bevakning från massakern på Utøya. Gick till SVT och gjorde succé som USA-korrespondent under Trump-åren. Fick en egen talkshow på ”Skavlans” sändningstid, som återkommer i vår. Vann Kristallen som bästa programledare i år. Han är statsvetare och journalist med USA som specialområde. Är både hyllad och omdiskuterad frispråkig politisk kommentator i TV4.

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson.
Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson.

Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Sven-Ingvars

Bra tryck redan när de spelade vinjettslingan. Och även om han förstås inte riktigt når upp till Elvis Costellos tolkning av Charlez Aznavour-schlagern ”She” till filmen ”Notting Hill”, är det imponerande hur Oscar Magnusson så snabbt verkligen gjort bandet till sitt Sven-Ingvars, sedan han tog över efter legendariske pappan Sven-Erik Magnusson (1942–2017).

Bandet funkade även utmärkt när de kompade Molly Sandén i ”Save your tears”, i mitt tycke bättre med henne än The Weeknd och Ariana Grande.

Molly Sandén uppträdde.
Molly Sandén uppträdde.

Några andra spaningar:

Nja, så mycket spännande varken gjordes eller sades annars.

Marcus Oscarsson är alltid mån om att se färgglatt prydlig ut i rutan. Det var han nu också. Men helt chanslös mot den andre Marcus och Jasons färgsprakande men väl matchande blandning av rött, orange, gult och grönt.

Färgsprakande outfits.
Färgsprakande outfits.

Kanske kunde programledare Kristian Luuk lite bättre ha fångat upp det faktum att Marcus Oscarsson hade varit på sin första dejt med kvinnan han fortfarande är ihop med på just Oscarsvinnande sydkoreanska filmen ”Parasit” som frågan handlade om.

Vad är det för film (om än lysande i sig) att ta en kvinna på en första dejt? Slutet kan ju skrämma iväg vilken kvinna som helst från all framtida kontakt…

Och hur kan Marcus komma ihåg handlingen, men inte vad filmen hette?

Publisert:

LÄS VIDARE