Erik Elias: Musik och offentlig förvaltning bottnar i samma sak

”Idol”-deltagaren trodde inte att han skulle vara välkommen i TV4:s talangtävling

Erik Elias Ekström trodde att han var för udda för TV4:s ”Idol”.

Nu vill han försöka kombinera en karriär som artist – och inom offentlig förvaltning.

– Jag har ett stort samhällsengagemang och både musiken och statsvetenskapen bottnar i det, säger han.

Han ratades av ”Idol”-juryn för fem år sedan. Sedan dess har Erik Elias Ekström, 29, tänkt att han inte var välkommen i TV4:s talangtävling.

– Jag tänkte nog att just ”Idol”-plattformen är nog kanske inte min väg. Det är tvivel som jag tänker har varit bekräftat. Jag tror inte att jag har haft möjlighet att vara en del av ”Idol” i så många säsonger.

Varför inte?

– Jag har ju en en artistisk vision som kanske inte är det ultimata popsnöret. Det jag fick höra senast jag sökte var ”det här är superkreativt och jättehärligt, men det är inte ’Idol”.

Erik Elias Ekström.
Erik Elias Ekström.
Erik Elias Ekström.
Erik Elias Ekström.

Förvånad att han tagit sig vidare

Att du passar inte här?

– Precis. Det är väl den oron som har funnits, men som jag nu har fått omprövat.

När du sökte nu, trodde du att ”Idol” hade förändrats så pass mycket?

–... Min långa paus här kanske anar en... Jag har nog blivit förvånad. Jag har inte sett programmet på kanske tre år och jag tycker att produktionen har porträtterat oss idoler på ett väldigt fint sätt. Så minns jag det inte sen innan. Men det kan också vara minnet som spökar.

Erik Elias Ekström har nyligen tagit sin statsvetarexamen och beskiver det som att han står i ett vägval mellan två olika karriärer.

– Offentlig förvaltning. Byråkratisk organisering, det är så kul. Jag får nästan lite adrenalinpåslag, säger han och skrattar.

– Jag har ett stort samhällsengagemang och både musiken och statsvetenskapen bottnar i det. Det är typ samma verktyg, kreativiteten och analyserandet. Det är att man sorterar olika saker, komprimerar det och ger ut det. Så jag tycker inte att de är så långt från varandra som det kanske låter.

Ville bli finansminister – och artist

Jag tror nog att många tänker tvärt om.

– Ja, men för mig har det alltid känts ganska självklart. ”Idol” handlar om att drömma och min dröm är att få kombinera, jag hoppas att jag kan hitta nån väg. När jag var nio skrev jag om framtiden att jag ville bli finansminister på dagarna och artist på kvällarna. Nånstans där är vi ju, säger han med ett skratt.

Första fredagsfinalen av ”Idol” sänds på TV4 fredag 1 oktober 20.00.

Publisert:

LÄS VIDARE