Tunna blå linjen (tv-serie)

Oscar Töringe om rollen Magnus i ”Tunna blå linjen”: Mänsklig på många sätt

Skådespelaren om rollen, reaktionerna, hemliga agendan och framtidsplanerna

Av: 

Rosanna Berg

NÖJE

Oscar Töringe är polisen Magnus i det hyllade polisdramat ”Tunna blå linjen”.

Rollen är mycket av en utmaning.

– Han är mänsklig på många sätt, även om han står för väldigt mycket som jag personligen tycker är fult, säger han.

Skådespelaren Oscar Töringe, 38, är aktuell som Malmöpolisen Magnus i den verklighetstrogna polisskildringen ”Tunna blå linjen” i SVT. Tittarnas mottagande värmer.

– Jag är jätteglad. När man lägger ner mycket arbete och själ i någonting är det extra kul när det landar väl, när det blir uppskattat, säger han.

Den skånska dialekten som hörs i serien är plötsligt som bortblåst. Trots att Oscar Töringe är uppvuxen i Lund finns inga spår av den.

– Det är så här jag pratar, jag är lite av en kameleont. Men jag pratar inte som Magnus, utan det är någonting som jag har lagt till, förklarar han på en mer rikssvensk dialekt.

”Han är mänsklig på många sätt”

När han blev erbjuden rollen som den cyniske polisen Magnus tackade han ja direkt. Karaktären beskriver han som välskriven och komplex.

– Han är inte endimensionell, utan han överraskar. Han är mänsklig på många sätt, även om han står för väldigt mycket som jag personligen tycker är fult. Hans människosyn och sättet han ser på sitt arbete håller jag verkligen inte med honom om.

Det är det som har varit den största utmaningen.

– Att förmänskliga det där fula, att försvara honom i alla strider.

”Tunna blå linjen” har gjort succé och det är klart att det kommer en andra säsong.

”Det är jättesmickrande”

Tidigare har Oscar Töringe gjort roller i produktioner som ”Top dog”, ”Min pappa Marianne” och den norska storserien ”Atlantic crossing” i SVT. Men det är först efter ”Tunna blå linjen” som han har börjat bli igenkänd.

– Det är jättesmickrande, det kommer fram folk och tackar och vill snacka. Serien väcker mycket känslor och det är drömmen för en skådespelare eller en konstnär att beröra och uppröra på olika sätt. Det har den verkligen gjort, och Magnus gör det, tycker jag.

Även personer som jobbar eller har jobbat inom polisen hör av sig dagligen.

– De skriver att de känner igen sig, att vi har fångat det väldigt bra. De kan vara poliser som är i liknande situation som Magnus, som har jobbat ganska länge i yttre tjänst, i fem-tio år. Att göra det gör någonting med en människa helt uppenbarligen, har jag förstått det som.

Skulle du kunna tänka dig yrket själv?

– På något sätt, ja. Det hade varit intressant att jobba med människor på så sätt rent socialt. Men jag har svårt att se mig själv jobba som de här poliserna i yttre tjänst med det våldet de möter varje dag. Det är väl ingen som har lätt för våld, men det är en erfarenhet jag har dragit av det här, att jag tycker det är läskigt.

Malmö är både vackert och fult, menar Oscar Töringe.

Om sin hemliga agenda

För honom har ”Tunna blå linjen” varit ett drömprojekt. Mycket för att den utspelar sig i Malmö. En stad han själv har bott i och känner mycket för.

– Malmö får oförskämt mycket skit. Jag tycker att det som är Malmö och det Malmö står för med dess komplexitet och brokighet också är dess styrka. Att på något sätt ge staden och människorna upprättelse var någon slags egen hemlig agenda jag hade.

Han tycker att serien har lyckats visa den sanna bilden.

– Det är varken en skönmålning eller en svartmålning. Det är allt. Det är vackert och det är fult, det är kärlek och det är hat och allt däremellan.

Blir pappa om några veckor

Framtiden ser ut att bli händelserik på många sätt för Oscar Töringe. Han och frun, skådespelaren Rakel Benér, 35, väntar tillökning till våren.

– Vi väntar på vårt tredje barn som ska komma till världen här om bara några veckor, så det är fokus på det. Sen är det mycket jobb med ”Tunna blå linjen” och så förbereder jag mig för en långfilm som jag ska göra nu i maj-juni.

Vad det är för filmprojekt är fortfarande hemligt. Men han ger en hint.

– Den här rollen blir ganska långt ifrån Magnus på många sätt.

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Oscar Töringe om rollen som Magnus: ”Hans människosyn och sättet han ser på sitt arbete håller jag verkligen inte med honom om”
Publisert:

LÄS VIDARE

Sofia Helin: Jag är väldigt glad att jag inte är kunglig

ÄMNEN I ARTIKELN

Tunna blå linjen (tv-serie)

Oscar Töringe

Malmö