Hon är lyssnarnas sommarvärd

Mathilda Hofling berättar om övergreppen: ”Var livrädd”

Mathilda Hofling.
Mathilda Hofling.

VÄSTERÅS. Det började med en oskyldig chatt på nätet när hon var 13.

Det slutade med att hon blev utpressad och sexuellt utnyttjad under resten av sina tonår.

Mathilda Hofling, 35, har röstats fram som ”Lyssnarnas Sommarvärd” i P1 – och hoppas att hennes svåra berättelse ska kunna hjälpa andra:

– Jag trodde länge att jag var ensam om min upplevelse. Men det är jag inte, säger hon.

Mathilda Hofling, 35, är både glad och sorgsen.

Glad över att hon har röstats fram att bli ”Lyssnarnas sommarvärd” i P1, i hård konkurrens med andra bidrag över hela landet. Sorgsen över att hennes sommarprogram den 14 juli behöver kretsa kring ett självupplevt trauma som inget barn ska behöva gå igenom.

– Ja, det känns lite dubbelt. Jag är såklart jätteglad och smickrad över att ha blivit framröstad, men det känns jobbigt och nervöst också, säger hon när vi ses över en kaffe i Västerås där Mathilda bor tillsammans med man och barn. 

Till vardags jobbar Mathilda som medicinsk sekreterare och extraknäcker som frilansfotograf. Men sommarprogrammet kommer till stor del handla om hennes svåra tonårstid, då en till synes oskyldig chatt på nätet ledde till en flera år lång mardröm.

– Det började med att jag chattade med en äldre man när jag var 13 år gammal. Han var 27, och det kändes spännande att en vuxen person intresserade sig för mig. Vi pratade om allt möjligt. Efter ett tag ville han att jag skulle skicka nakenbilder på mig själv, men jag sa nej, berättar hon.

En dag efter skolan väntade mannen i sin bil på Mathilda. De åkte hem till hans lägenhet, och där övertalade han henne att låta honom fotografera henne naken. Det blev startskottet till en lång utpressningskampanj, där mannen systematiskt bröt ner Mathildas självförtroende och förgrep sig på henne sexuellt.

– Jag var livrädd för att min familj och mina vänner skulle få se bilderna. Han fick mig att känna att allt var mitt fel, att jag frivilligt hade gått med på alltihop, säger hon.

På mannens initiativ utsattes Mathilda med tiden även för sexuella övergrepp av andra, främmande män. För att hindra henne att gå till myndigheterna hotade han att göra illa hennes familj, och själv blev hon mordhotad vid flera tillfällen.

Åren gick, och Mathilda Hofling började må så dåligt att det började ta sig rent fysiska uttryck. Under en tid drabbades hon av anorexia, men ingen utomstående visste om roten till hennes misär.

– Mina föräldrar var oroliga, och jag genomgick massa läkartester. Vid ett tillfälle frågade en psykolog om jag hade utsatts för sexuella övergrepp, men jag sa nej. Så här i efterhand kan jag önska att fler hade vågat ställa frågor, säger hon.

Som ung vuxen fick Mathilda styrkan att slita sig loss från sin plågoande:

– Det kom en punkt när jag kände att jag helt enkelt inte skulle överleva annars, säger hon.

Det tog flera år innan Mathilda orkade berätta vad hon varit med om för sin familj och sina närmaste vänner. Mannen som utnyttjade henne drogs aldrig inför rätta och lever än idag på fri fot. En ny lag om att förlänga preskriptionstiden för sexbrott mot minderåriga trädde förvisso nyligen i kraft, men när den gjorde det hade preskriptionstiden i Mathildas fall precis hunnit rinna ut. 

– Det händer att jag ser honom på stan. Det är såklart otroligt smärtsamt. Jag orkar inte möta hans blick, berättar hon.

Genom att berätta sin historia för hundratusentals lyssnare hoppas Mathilda Hofling nå unga tjejer som varit – eller fortfarande är med om – samma ohyggliga sak som hon själv utsattes för.

– När man är mitt inne i det känner man sig otroligt ensam. Det är lätt att tro att man är den enda som går igenom samma sak. Men det finns hjälp att få, säger hon.

”Lyssnarnas sommarvärd” sänds den 14 juli klockan 13 i P1. Trailern till Mathildas program går redan nu att lyssna på via Sveriges Radios hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE